Mogelijke oorzaken van een plafond lekkage zijn bijvoorbeeld een gesprongen of lekkende leiding, scheur in het dakleer aan de dakbedekking, lekkages in de badkamer direct boven de plaats van het probleem of bijvoorbeeld in zolderruimtes een verstopte regenpijp.
Ontdek in dit artikel alles over het laten detecteren en herstellen van een plafond lekkage.
Wat te doen bij een lekkage plafond?
Het is bij een lekkage zaak dat je op tijd in actie komt en het niet laat voor wat het is. Zo kun je zelf al het enkele dingen doen om de schade te beperken, zoals het dichtdraaien van de hoofdkraan. Wanneer het gaat om bijvoorbeeld een gesprongen leiding die doorloopt naar het plafond waarbij het water constant blijft door druppelen zal de lekkage met spoed moeten worden opgelost om grotere problemen te voorkomen.Als er kleinschalige problemen zijn zoals wanneer er bijvoorbeeld alleen een vochtplek te zien is en je geen last hebt van waterverlies, kun je een afspraak maken met een specialist lekdetectie of een loodgieter. Deze kan het lek binnen enkele dagen dan detecteren en op een vakkundige en efficiënte manier oplossen.
Het verstandig om bij een plafond lekkage niet te lang te wachten met hulp inschakelen want de gevolgen kunnen leiden tot grote schade en hoge rekeningen. Bovendien kan te veel vocht ervoor zorgen dat je last krijgt van houtrot en dat er schimmels op het plafond ontstaan, die slecht zijn voor de staat van je huis en voor je gezondheid.
Lees ook ons artikel over het oplossen van vochtproblemen.
Lekkage plafond opsporen
In sommige gevallen is de bron van een lekkage aan het plafond niet direct zichtbaar. Je kunt in dit geval als eerst zelf vast op zoek gaan waar de lekkage mogelijk vandaan komt door het controleren van de sanitaire voorzieningen die boven de plek van de lekkage zitten, of bijvoorbeeld door het controleren van de dakspanen wanneer het dak direct boven het plafond lekkage is geplaatst.Is de plaats en oorzaak onduidelijk?
Schakel dan een professional in. Een loodgieter of specialist in lekdetectie kan het probleem met innovatieve apparatuur eenvoudig opsporen, waardoor de schade beperkt blijft en er geen sloopwerk aan te pas komt. Volgens Eteb wordt er bij het traceren van een lek bijvoorbeeld gebruik gemaakt van een thermografische meting die temperatuurverschillen herkent en zo het lek kan vinden. Ook kan er ultrasone detectie worden gebruikt, waarbij er via de weerkaatsing van zogenaamde ultrasone trillingen een lek wordt herkend en inzichtelijk kan worden gemaakt.
Lekkage plafond herstellen
Als de lekkage is gedetecteerd en de oorzaak van het probleem duidelijk is, wordt door de specialist bepaald hoe groot de schade is en wat er nodig is om het plafond lekkage te herstellen. Er moet allereerst worden gekeken of bijvoorbeeld de houten balken ook zijn beschadigd, en ook moet de bron van de waterschade als eerst worden gerepareerd, anders loop je risico op een herhaling van het probleem.Het herstellen van je plafond kan pas wanneer de plek waar het lek zit geheel is gedroogd. Dit kun je zelf doen door luchtontvochtigers te plaatsen of je kunt dit laten doen door de vakman met behulp van speciale droogapparatuur.
Soms hoeft er geen sloopwerk plaats te vinden voor het herstel omdat de loodgieter er direct bij kan. Wanneer de leiding bijvoorbeeld verder in de constructie van de woning is gesprongen moeten er grotere ingrepen worden gedaan om de lekkage te herstellen. De specialist doet er uiteraard alles aan om de schade beperkt te houden. Wanneer het lek dicht is gemaakt en de schade is verholpen, moeten er nieuwe materialen voor het plafond worden geïnstalleerd en kan het plafond opnieuw worden geschilderd.
Verzekering en algemene prijzen
Om een schadevergoeding te krijgen bij je verzekering is het vooral belangrijk dat je zelf actie hebt ondernomen om de schade te beperken en tegen te gaan. Ook is het handig om bijvoorbeeld foto’s te maken van de schade en het plafond die je als bewijsmateriaal kunt gebruiken. Als je reparaties uitvoert die goedgekeurd worden door je verzekering worden deze in de meeste gevallen bij waterschade en lekkages(gedeeltelijk) vergoed. Ook de kosten voor lekdetectie kun je vaak terug krijgen.De richtprijzen voor het opsporen van een lekkage liggen gemiddeld tussen de 300 en 400 euro.
Last van een ander soort lekkage? Lees alles over verschillende soorten lekkages. Niet een lekkage, maar wel last van vocht in huis? Lees alles over het bestrijden hiervan.