Vastgoed

Leningen van 30 of 35 jaar: een economische noodzaak?

Betalen we binnenkort onze leningen af op 30 of zelfs 35 jaar? Indien de rente opnieuw gaat stijgen, dan wordt dat mogelijk een economische noodzaak. Het woondebat gaat al een tijdje over de hervorming van de woonbonus, maar ook de historisch lage rente verdient de nodige aandacht. Veel lager kan die rente immers niet meer zakken, maar stijgen kan die wel. En als dat gebeurt, zal dat een belangrijke impact hebben, die we niet mogen onderschatten.

De rente staat historisch laag

Momenteel staat de rente historisch laag. Sluit je vandaag een hypothecaire lening af met een vaste rentevoet, dan is dat natuurlijk goed nieuws: veel lager kan de rente niet gaan, dus je hebt waarschijnlijk een goedkope lening te pakken. De historisch lage rente stimuleert bovendien de woningmarkt.

Het gevaar van een lage rente

Een lage rente is dus goed voor wie op dit moment een lening afsluit, maar op lange termijn houdt het ook gevaar in: als de rente opnieuw gaat stijgen, kan dat een hoop problemen veroorzaken. Een rentestijging met 1 procent doet de leenlasten met zo’n 10 procent toenemen, waardoor leningen zelfs bij een kleine rentestijging opeens toch een stuk duurder kunnen worden. Men verwacht niet dat de rente plots serieus gaat stijgen, maar ook kleine stijgingen zullen dus een behoorlijke impact hebben.

Lenen we binnenkort op 30 of 35 jaar?

De banken in België zijn sowieso erg streng in het verstrekken van hypothecaire leningen. De verplichte eigen inbreng is de laatste jaren gestegen, en tegelijkertijd zijn de looptijden de laatste tijd ingekort. De vraag is in hoeverre dit nog vol te houden is, en of banken geen leningen op 30 of 35 jaar zouden moeten toestaan. Zeker als de rente opnieuw stijgt, is dat een mogelijke oplossing voor jonge mensen die het moeilijk hebben met het bijeen brengen van de eigen inbreng.