Tuinaanleg en onderhoud

Liever een groene dan een grijze tuin

Liever een groene dan een grijze tuin
Om te zorgen voor het milieu kan ieder van ons zijn steentje bijdragen. Of liever, stenen vermijden. Door de verhardingen in tuinen neemt de grond minder water op. Dat heeft tot gevolg dat de regen niet lokaal opgeslagen wordt in de grond, maar meteen afgevoerd wordt via de riolering en de rivieren naar de zee. Dat zorgt enerzijds voor minder water in de ondergrond, anderzijds bij heel hevige regenval kan het water niet tijdig afgevoerd worden. Hierdoor is er meer kans op overstromingen. Vandaar dat iedereen de mond vol heeft van ontharden. Maar zelfs als je het niet doet voor het milieu, zal het ook aangenamer zijn om naar het groen te kijken dan naar de stenen.

Plannen

Hoe begin je nu aan het aanpassen van de tuin? Wellicht is het geen overbodige luxe om met een professional te spreken. Een tuinarchitect heeft een goed zicht op het soort planten dat goed gedijd in jouw tuin. Dit is immers afhankelijk van verschillende aspecten. Sommige planten hebben veel water nodig en andere niet. Sommige planten hebben veel zon nodig en andere net schaduw. Maar er zijn ook planten die het zowel goed doen in de zon als in de schaduw, zoals bijvoorbeeld de Portugese Laurier. Ook de grond zelf is van belang. Een zandgrond is bijvoorbeeld heel anders dan een leemgrond. Je kan je ook laten inspireren door een wandeling te maken in jouw buurt. Dan weet je al zeker dat je planten ziet die het goed doen in de grond waar ook jouw tuin zich bevindt.

Een ecologische tuin

Wat zijn de kenmerken van een ecologische tuin? Ten eerste kan je de tuin best maar maximaal voor een derde bestraten. De rest moet groen zijn. Ten tweede moet het groene deel voor de helft hoger zijn dan 90 cm. Hogere planten zoals boompjes, struiken en haagplanten zorgen voor wat afscheiding in de tuin. Je kan er ook meer diepte mee creëren en de tuin in stukken verdelen. Ten derde moet de tuin zo aangelegd zijn dat de inkijk minimaal is, zodat je een gevoel van intimiteit krijgt. En tenslotte mag de tuin niet meer tijd kosten dan je er graag aan zou willen besteden. Dat kan je bekomen door te kiezen voor planten die weinig onderhoud vragen. Als je tuin hieraan voldoet, zal de tuin per definitie ook goed zijn voor het milieu. Deze tuin zal immers het vocht goed bijhouden en er zullen allerlei kleine diertjes, insecten en vlinders zich vestigen. De planten zullen ook bijdragen tot een zuiverdere lucht. En dit allemaal terwijl je zelf kunt genieten van het prachtige groen. Dit is een duidelijke win-win.

Wat is een wadi?

Tegenwoordig is er ook veel te doen over het plaatsen van een wadi. Maar wat is dat nu eigenlijk? Een wadi is eigenlijk een greppel of ondiepe put in de tuin, die het regenwater op een natuurlijke manier bijhoudt. Je kan het water van het dak van het tuinhuis via een gootje in de wadi laten lopen. Dan zal het water langzaam in de grond sijpelen en het water langer bijhouden. Als er dan een periode van droogte komt, zal er niet gesproeid moeten worden omdat er genoeg water in de bodem bewaard is gebleven. Dit is uiteraard ook weer beter voor het milieu. Zeker het overwegen waard.