Bedrijfsnieuws

Limburgse stadsontwikkelaar DMI Vastgoed wordt Ciril

Limburgse stadsontwikkelaar DMI Vastgoed wordt Ciril
De Limburgse stadsontwikkelaar DMI Vastgoed verandert van naam. Voortaan heet het bedrijf kort en krachtig Ciril, naar ‘city real estate’ én naar de oprichter: Cyriel Demot. Met de naamsverandering wil de projectontwikkelaar vooral haar menselijke aanpak benadrukken. “Al onze projecten krijgen pas vorm nadat we met buurtbewoners en het stadsbestuur hebben samen gezeten. Eerst praten, dan ontwikkelen. En niet omgekeerd”, luidt het.

De naamsverandering van DMI Vastgoed, een echt Limburgs monument, naar Ciril is veel meer dan een eenvoudige knipoog naar de bezieler van het bedrijf. Het credo van Cyriel luidde steeds: eenvoud, duidelijkheid en menselijkheid. En dat sinds het prille begin. Demot probeerde bouwen steeds van bij de start mee te verbeteren: hij geloofde dat de hele keten hierbij betrokken moest worden. Op die manier verzamelde hij heel wat bouwpartners die later collega’s werden – van aanneming tot technieken en afwerking. De focus lag van bij de start op stadsinbreiding via publiek-private samenwerkingen. Die focus op binnenstedelijke projecten wordt nu met de nieuwe naam nog meer versterkt: Ciril staat ook voor ‘city real estate’.

“Eenvoud, duidelijkheid en menselijkheid zijn niet meteen zaken die de gemiddelde Vlaming vandaag associeert met projectontwikkelaars. Wij willen nu meer dan ooit aantonen dat het ook anders kan: eerst praten met alle partijen - van buurtbewoners tot stadsbestuur - en pas dan ontwikkelen. Niet omgekeerd. Dat is elke keer opnieuw een hele uitdaging, maar het levert wel steevast projecten op die écht tegemoet komen aan de noden van een stadsdeel: een juiste mix van woongelegenheden, handelspanden, ontspanning en groen. De overheden waar wij mee samenwerken beseffen dat maar al te goed. Samenwerken is de enige manier om onze steden klaar te stomen voor morgen.”

Pieter Vanhout, directeur van Ciril


Familiebedrijf

Voor alle duidelijkheid: de nieuwe naam verandert niets aan de structuur van Ciril en moederbedrijf Democo Group. Het blijft een 100% Limburgs familiebedrijf. Een bedrijf met overigens een bijzondere ontstaansgeschiedenis. Cyriel Demot was 56 jaar oud toen hij de groep uit de grond stampte. Dat gebeurde nadat hij in 1977 na onenigheid werd ontslagen als directeur bij een bouwbedrijf. Toen die laatste, na protest van werknemers, hem opnieuw in dienst wilde nemen, had de vader van drie intussen aan zijn keukentafel al een volledig nieuw project uitgedacht. Hij verkocht zijn appartement aan de kust als startkapitaal en begon samen met twee voormannen zijn eigen bouwbedrijf. Cyriels loyaliteit, integriteit en respect voor klanten en medewerkers loonden: heel wat van de werknemers en klanten volgden hem. Na amper 1 jaar was Democo 80 man sterk.

Vandaag telt Democo Group meer dan 700 medewerkers, is het in drie landen actief en realiseert het een jaaromzet van circa 300 miljoen euro. En toch is het nog steeds een familiebedrijf: zonen Philip en Michel Demot staan vandaag aan het roer en enkele kleinkinderen zijn mee aan de slag. Ook de zonen van de voormannen zitten nog mee in het bedrijf. Democo bouwt verder aan haar integrale visie op vastgoed.