Nieuwbouw

Lokale betonstop moet gepaard gaan met een plan betaalbaar wonen

Lokale betonstop moet gepaard gaan met een plan betaalbaar wonen
Uit de Stemtest van HLN blijkt dat één op de vijf burgemeesters bij een herverkiezing nieuwe verkavelingen in hun gemeente wil verbieden. Dit sluit aan bij de bouwshift, die tegen 2040 moet voorkomen dat er nog extra open ruimte wordt aangesneden.

Volgens Embuild Vlaanderen moeten lokale besturen die ervoor kiezen om sneller in te spelen op deze bouwshift, echter hun verantwoordelijkheid nemen als het gaat om betaalbaar wonen. Verboden en beperkingen op nieuwe woonontwikkelingen versterken namelijk de schaarste op de woningmarkt en drijven de prijzen verder op. De bouwfederatie benadrukt daarom het belang van duidelijkheid over waar wél nog gebouwd en verdicht kan worden. Het is cruciaal dat lokale besturen hierin een actieve rol spelen en deze ontwikkelingen stimuleren.

"De komende tien jaar moeten er in heel Vlaanderen 500.000 wooneenheden nieuw gebouwd of heropgebouwd worden. Liefst doen we dat in kernen en verdichtingsprojecten. Dat vereist echter een heel andere kijk op het vergunningenbeleid. Ook lokaal. Want vandaag zien we dat verdichtingsprojecten te veel hordes moeten nemen, onder andere door lokale beperkingen en regels. Hierdoor gaat er te veel tijd en geld verloren en stokt het aanbod in kernen en centra", zegt Caroline Deiteren, directeur-generaal van Embuild Vlaanderen.


Lokale besturen die daar een oplossing voor bieden, zullen betaalbaar wonen realiseren in hun stad of gemeente.

Een groot deel van de huidige burgemeesters die na de verkiezingen van 13 oktober nieuwe verkavelingen willen verbieden, staat aan het hoofd van gemeenten met een hoge bevolkingsdruk en hoge woningprijzen (o.a. de randgemeenten rond Antwerpen en de Vlaamse Rand rond Brussel). Hun keuze om zo weinig mogelijk open ruimte aan te snijden is eerbaar, maar dit moet gepaard gaan met een plan om aan de woonnood te voldoen. Zonder goede alternatieven organiseert men een woonkrapte en zullen de prijzen de hoogte ingaan.

"Wij reiken de hand uit naar de nieuwe lokale besturen om gezamenlijk een beleidsomslag te realiseren en te komen tot een woonaanbod dat aan de lokale noden beantwoordt en dat iedereen een betaalbaar dak boven het hoofd garandeert", aldus Caroline Deiteren.