Uit de Stemtest van HLN blijkt dat één op de vijf burgemeesters bij een herverkiezing nieuwe verkavelingen in hun gemeente wil verbieden. Dit sluit aan bij de bouwshift, die tegen 2040 moet voorkomen dat er nog extra open ruimte wordt aangesneden.
Volgens Embuild Vlaanderen moeten lokale besturen die ervoor kiezen om sneller in te spelen op deze bouwshift, echter hun verantwoordelijkheid nemen als het gaat om betaalbaar wonen. Verboden en beperkingen op nieuwe woonontwikkelingen versterken namelijk de schaarste op de woningmarkt en drijven de prijzen verder op. De bouwfederatie benadrukt daarom het belang van duidelijkheid over waar wél nog gebouwd en verdicht kan worden. Het is cruciaal dat lokale besturen hierin een actieve rol spelen en deze ontwikkelingen stimuleren.
Lokale besturen die daar een oplossing voor bieden, zullen betaalbaar wonen realiseren in hun stad of gemeente.
Een groot deel van de huidige burgemeesters die na de verkiezingen van 13 oktober nieuwe verkavelingen willen verbieden, staat aan het hoofd van gemeenten met een hoge bevolkingsdruk en hoge woningprijzen (o.a. de randgemeenten rond Antwerpen en de Vlaamse Rand rond Brussel). Hun keuze om zo weinig mogelijk open ruimte aan te snijden is eerbaar, maar dit moet gepaard gaan met een plan om aan de woonnood te voldoen. Zonder goede alternatieven organiseert men een woonkrapte en zullen de prijzen de hoogte ingaan.
Nieuwbouw
Lokale betonstop moet gepaard gaan met een plan betaalbaar wonen
- Bron: Embuild Vlaanderen
- 19 september 2024
Aanbevolen voor jou
Meer over Nieuwbouw
Een huis laten bouwen: hoe je energie kan regelen
15 januari 2025Zelf bouwen of verbouwen: slimme besparing of verborgen kost?
14 januari 2025Ten Brinke en inspire* winnen tender Urkersingel in Rotterdam
10 januari 2025Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Elke werkdag het laatste nieuws in uw mailbox!
Aanmelden!Alleen de nieuwsbrief, geen spam