Algemeen

Lokale kennis essentieel voor omgevingsmanagement

Omgevingsmanagement is populair. En juist daarom is voorzichtigheid geboden. Dat zegt senior omgevingsmanager Leo Rusman van Ingenieursbureau Amsterdam (IBA) vandaag in dagblad Cobouw. Hij pleit voor meer professionalisering en aandacht voor lokale kennis en technische knowhow. Rusman, omgevingsmanager van onder meer OV SAAL, geeft vandaag tijdens de Kennisdag Ruimtelijke Sector van de gemeente Amsterdam een workshop over omgevingsmanagement bij complexe projecten.

Steeds meer opdrachtgevers zien het belang van omgevingsmanagement. Toch heeft de huidige populariteit ook nadelen, vindt Rusman: “Ieder project van enige omvang lijkt tegenwoordig een omgevingsmanager nodig te hebben. Maar iedere schakel die aan een proces wordt toegevoegd, maakt het in principe zwaarder. Soms verloopt het daardoor juist stroperiger in plaats van soepeler. Je moet omgevingsmanagement alleen toepassen als het meer oplevert dan het kost.”

Ook de invulling van het omgevingsmanagement zelf kan vaak beter. Niet iedere omgevingsmanager is voor ieder project geschikt, aldus Rusman in Cobouw: “Lokale kennis is een absolute voorwaarde. De omgevingsmanager moet heel goed de weg weten in de verschillende ambtelijke en politieke arena’s. Dáár worden immers de belangrijke beslissingen genomen. Wie eerst nog zijn weg moet zoeken, komt altijd te laat. Lokale kennis kan maanden tijdswinst opleveren.”

De omgevingsmanager moet volgens Rusman ook over voldoende technische bagage beschikken. “Bijna alle ruimtelijke projecten hebben een stevige technische component. Denk aan de veiligheid van CO2-opslag in Barendrecht of de vermeende overlast van windturbines. Ook speelt techniek bijna altijd een grote rol in de uitvoering. Alleen met voldoende technische bagage kun je goede integrale afwegingen maken. Zonder dat loop je het gevaar vooral een doorgeefluik te worden.”

Rusman geeft op 10 juni tijdens de Kennisdag Ruimtelijke Sector de workshop ‘Hoe omgeving en omgevingspartijen een plaats in de projectorganisatie van complexe projecten krijgen.’ De kennisuitwisselingdag van de ruimtelijke sector van de gemeente Amsterdam wordt dit jaar voor de vijfde keer georganiseerd. Jaarlijks nemen zo’n vijfhonderd mensen aan de dag deel.
Build for Life