Vastgoed

Londense huizenmarkt koelt af na Brexit-referendum

De beslissing om uit de Europese Unie te stappen heeft de woningmarkt in de Britse hoofdstad geen goed gedaan. Duurdere huizen in Londen raken sinds het Brexit-referendum namelijk moeilijker verkocht. De prijzen op de Londense huizenmarkt waren altijd al astronomisch, maar analisten voorspellen dat die fors zullen dalen.

Anderhalf miljoen pond voor een woning

Londen staat bekend om zijn torenhoge vastgoedprijzen. Huren is er al duur, een woning kopen quasi onbetaalbaar voor een modale Londenaar. Voor een gewoon woonhuis met twee slaapkamers tel je al snel zo’n anderhalf miljoen pond of 1,8 miljoen euro neer. Wie geen fortuin opzij heeft staan, mag het vergeten om een woning te kopen in Londen.

Toekomstig overaanbod?

Nu de Britten voor de uitstap uit de EU gekozen hebben, is die situatie niet langer houdbaar. Analisten voorspellen namelijk dat veel bedrijven en hun werknemers uit de Britse hoofdstad zullen wegtrekken. Daardoor zou er op de Londense immomarkt een overaanbod ontstaan, dat de prijzen doet dalen. Momenteel worden de prijsevoluties nauwlettend in de gaten gehouden.

Gratis garages

Toch kan niet enkel de uitspraak voor de Brexit aan de basis van de afkoelende huizenmarkt liggen. Ook in de periode vóór het referendum was er namelijk al sprake van een dalende trend. In mei van dit jaar gingen de huizenprijzen met 1,4 procent naar omlaag, de grootste maandelijkse daling sinds 2011.

Vastgoedbedrijven proberen de meubelen nu koste wat het kost te redden: volgens persagentschap Bloomberg geven ze bonussen weg en verloten ze gratis garages om mensen te overtuigen om toch vastgoed te kopen in Londen.

Huizenprijzen in het VK houden stand

In de rest van het land blijft de woningmarkt voorlopig op niveau. In juli daalde de gemiddelde vraagprijs voor een huis in Groot-Brittannië weliswaar met 0,9 procent, maar zo’n lichte daling is normaal voor de zomermaanden.

Daling met 30% op de Londense huizenmarkt?

Veel Londenaars zien de verwachte afkoeling van de huizenmarkt alvast blij tegemoet. De vraag is of die forse prijsdaling er effectief zal komen, hoeveel ze precies zal bedragen en wanneer we ze mogen verwachten. Volgens analist Marc Mozzi van de bank Société Générale kan de daling oplopen tot meer dan dertig procent eens de Brexit een feit is en sommige bedrijven het land hebben verlaten.