Nieuwbouw

Loodsen legendarische Brouwerij Jack-Op krijgen tweede leven met Brouwmeester

Loodsen legendarische Brouwerij Jack-Op krijgen tweede leven met Brouwmeester
De loodsen van de legendarische Brouwerij Jack-Op in Werchter, waar bijna 100 jaar het beroemde studentenbier werd gebrouwen, krijgen een nieuwe bestemming. Projectontwikkelaar Ciril uit Hasselt realiseert er de nieuwe woonbuurt ‘Brouwmeester’. Het nieuwbouwproject omvat 46 moderne appartementen, twee woningen en een commerciële ruimte rond een grote, publieke binnentuin. Dit najaar start de bouw van het eerste gebouw, ‘Mout’. Ciril verwacht de eerste bewoners eind 2023 te mogen ontvangen.

‘Brouwmeester’ verrijst pal in het centrum van Werchter en zal uit drie gebouwen bestaan: ‘Mout’, ‘Hop’ en ‘Gerst’. De start van de werken is in de herfst voorzien, en het eerste gebouw dat wordt opgetrokken is ‘Mout’. Dat verrijst tussen de Beverlaak en de Sint Jansstraat. ‘Mout’ omvat 21 appartementen met 1, 2 of 3 slaapkamers. De vijf appartementen op het gelijkvloers hebben elk een privétuintje. De appartementen op de drie andere verdiepingen beschikken over ruime leefterrassen. Die kijken uit op de groene binnentuin en het dorp Werchter. Een aantal appartementen kan aangepast worden naar mindervalide toegankelijke flats, met onder andere bredere deuren en gangen. Aan de zijkanten van het gebouw komen nog eens twee ruime woningen met drie slaapkamers, twee badkamers, tuin en terras. Alle bewoners kunnen hun wagen stallen in een ondergrondse parkeergarage, waar ook plaats is voorzien voor fietsen, met oplaadpunten voor e-bikes en speedpedelecs.

“Brouwmeester’ is de ideale uitvalsbasis voor wie wil genieten van de rust en het groen, maar toch ook snel in de grootsteden wil zijn. De bushalte is vlakbij en ook dankzij enkele fietssnelwegen geraak je met de fiets vlot in Leuven, Mechelen en Aarschot. Het dorpscentrum, met zijn vele winkeltjes en cafés, is enorm gezellig en wie dat wil, loopt zo de natuur in. Verder ligt de Gemeentelijke Basisschool, de crèche, de sportclub en de Chiro op wandelafstand. Ook het jaarlijkse topfestival Rock Werchter is een troef voor wie van muziek houdt.”

Jan Knippenberg, projectontwikkelaar bij Ciril


oodsen legendarische Brouwerij Jack-Op krijgen tweede leven met Brouwmeester

Industriële look

Het project komt van de tekentafel van architectenbureau Archipelago. De architecten kiezen bewust voor moderne architectuur die nog een zekere industriële look behoudt. Daarnaast wordt ook de voorgevel in de Beverlaak behouden, zodat het project een knipoog is naar het verleden. Op die manier behoudt het centrum van Werchter zijn eigenheid.

“We gaan ook voor een duurzaam Bijna Energie Neutraal (BEN) project. Zo zijn er warmtepompen en zonnepanelen voorzien, net als vloerverwarming, thermisch isolerende beglazing en een hoogwaardig ventilatiesysteem. Dat alles maakt wonen in ‘Mout’ uiterst energiezuinig.”

Jan Knippenberg projectontwikkelaar bij Ciril


De opbouw van de twee andere gebouwen - ‘Hop’ en ‘Gerst’ - start aansluitend op het afwerken van ‘Mout’. De eerste bewoners van ‘Brouwmeester’ worden eind 2023 verwacht.

oodsen legendarische Brouwerij Jack-Op krijgen tweede leven met Brouwmeester

Legendarische brouwerij

De namen die in het project worden gebruikt, zijn uiteraard een dikke knipoog naar de legendarische brouwerij. Die werd in 1869 opgericht door de Werchterse familie Van Roost, en droeg ook oorspronkelijk hun naam. Rond 1894 veranderde die in Brouwerij “De Palmboom” en vanaf 1934 werd het eenvoudigweg “Jack-Op”. Dat bier werd enorm geliefd onder de studenten. Onder meer omdat de familie hen regelmatig uitnodigde voor een bedrijfsbezoek en hen dan ook uitgebreid trakteerde, zo luidt de overlevering. Eens de studenten hun diploma op zak hadden, keerden ze terug naar hun dorp of stad en gingen ze actief op zoek naar hun favoriete gerstenat. Zo raakte Jack-Op uiteindelijk bekend over het ganse land en werd het een tijdlang zelfs een van de populairste bieren.

Nadat de productie in Werchter in 1965 stopte, sloot de brouwerij in 1970 definitief de deuren. Het ‘studentenbier’ werd nog een tijdlang in andere brouwerijen gebrouwen, tot die er in 2007 ook mee stopten. Sinds mei 2010 wordt het streekbier nog in een beperkte productie verspreid bij handelaars in de regio rond Werchter.