Energie

Loont zonnepanelen plaatsen nog in 2024?

Loont zonnepanelen plaatsen nog in 2024?
Je hoorde het in het nieuws: Nederlandse energieleveranciers vragen een terugleververgoeding als je meer stroom opwekt dan je gebruikt. Daardoor vragen veel mensen zich af of het nog wel loont om zonnepanelen te laten plaatsen in 2024. Want je wilt immers wel dat je investering wat oplevert, en niet dat je veel betaalt om terug te mogen leveren aan het net. Het korte antwoord is: 'Ja, het loont nog.' Waarom leggen we je graag verder uit.

Terugverdientijd van zonnepanelen

Wanneer je investeert in zonnepanelen, reken je meestal ook even uit hoelang het duurt voordat je je investering hebt terugverdiend. Doorgaans is dat zo'n 5 tot 8 jaar. Zonnepanelen gaan zo'n 25 jaar mee, dus je maakt 20 jaar winst. Maar nu de teruglever bijdrage is ingevoerd, maken mensen zich zorgen om de terugverdientijd. Ze denken dat zonnepanelen misschien niets meer opleveren.

Ook met de terugleverbijdrage kan het nog steeds uit om zonnepanelen op je dak te laten leggen. Je kunt de opgewekte stroom immers ook zelf gebruiken, en niet terugleveren. Je kunt hiervoor eens kijken naar een thuisbatterij. Daarnaast kun je ook invloed op de terugleverbijdrage uitoefenen door te kiezen voor een dynamisch energiecontract.

Wat kosten zonnepanelen?

De kosten van zonnepanelen zijn gedaald. Er is nu een groot aanbod aan installateurs en de productiecapaciteit is jaren geleden al opgeschroefd. Gevolg: zonnepanelen zijn een stuk goedkoper geworden. Daardoor is het nu een stuk goedkoper om te investeren in zonnepanelen. Eigenlijk is het zonde om te wachten.

De gemiddelde kosten van 10 zonnepanelen bedragen nu tussen de 3500 euro en 6000 euro. Een paar jaar geleden was dat nog 7500 euro. Bij deze prijs zitten de kosten voor een omvormer en de installatiekosten al inbegrepen. Zonnepanelen zijn daardoor een stuk dichter binnen bereik gekomen voor alle huishoudens in Nederland.

Wat ook meehelpt, is dat sinds 2023 de btw op zonnepanelen 0 procent bedraagt. Dit tarief geldt alleen als de zonnepanelen worden geplaatst op woningen of een bijgebouw van een woning.

Je kunt mogelijk subsidie aanvragen

Op dit moment zijn er allerlei financiële regelingen om de aankoop van zonnepanelen aantrekkelijker te maken. Zonnepanelen subsidie kun je alleen nog krijgen als je samen met anderen elektriciteit opwekt. Dat doe je op een gezamenlijk dak in de buurt. Je richt dan een energiecoöperatie op met bijvoorbeeld je buren. Dan kun je gebruik maken van de Subsidieregeling Coöperatieve Energieopwekking (SCE).

Wil je zelf zonnepanelen aanschaffen, dan kun je gebruikmaken van de energiebespaarlening. Je kunt hiermee goedkoop geld lenen van de overheid, voor aankoop en installatie van zonnepanelen.