Op en rond het voormalige mijnbouwterrein en latere Center Parcs-complex in Lanklaar, moet binnen twee jaar een ecologisch verantwoord verblijfs- en recreatiepark verrijzen. Ontwikkelingsmaatschappij Teema International gaat een bouwvergunning aanvragen voor een hotel met 150 kamers en een bezoekerscentrum. De tweede fase behelst de realisatie van zo'n 700 luxe vakantiehuisjes (bos-, paal- en plateauwoningen), een waterpark, fietspaden en een eco-golfterrein aan de weg As-Dilsen-Stokkem.
Het gebied Maasvallei, met daarin onder meer ook nog enkele industriële relicten uit het Belgische mijnverleden, wordt omgetoverd in een toeristische trekpleister. Het is de bedoeling dat het park een van de toegangspoorten tot het Nationale Park Hoge Kempen wordt. Teema International, onderdeel van de Culemborgse investeringsgroep DGM Property Development, raamt de kosten van het totale plan (met een oppervlakte van 250 hectare) op een slordige 200 miljoen euro. Er komt een minimale werkgelegenheid voor 500 mensen.
De ontwikkeling van het gebied is niet nieuw. Begin jaren negentig waren er al eens vergevorderde plannen om het unieke landschap uit te bouwen tot een toeristisch recreatie- en verblijfsoord. Center Parcs kocht de gronden aan om er een derde Belgisch park op te bouwen. De bergen met grindgruis waren al ingezaaid en de fundamenten gelegd voor een honderdtal bungalows, toen het project op het laatste moment werd afgeblazen. Inmiddels heeft Teema International de gronden verworven van Scottish&Newcastle, de vroegere eigenaren van Center Parcs.
Architect Paul Vandenbussche van TEEMA-architecten uit Antwerpen toont het even gewaagd als euregionaal uniek project aan de rand van het Nationaal Park Hoge Kempen (5000 hectare). Het concept is zeer innoverend. Alle gebouwen en huisjes worden geïntegreerd in de natuurlijke omgeving. Zo komt er boven het water van het grootste grindmeer van België een paaldorp, zodat het landschap er als het ware ongehinderd onderdoor loopt. Ook komen er huisjes op palen in het bos. Tevens verrijzen woningen, ingebed in de 80 meter hoge wand van een monumentale heuvel die oorspronkelijk een grindberg was. Van hieruit heeft met een uitzicht van 15 kilometer over de ongerepte natuur van het Nationaal Park Hoge Kempen. Het project wil exemplarisch zijn op het gebied van duurzaam bouwen. De architectuur is uniek en moet een uithangbord worden voor de Hoge Kempen en het toerisme in Belgisch-Limburg. Binnenkort worden er prototypes van de huisjes neergezet.
Rust, welzijn en natuurbeleving. Dat zijn volgens Vandenbussche de drie belangrijkste pijlers onder het ambitieuze plan. Door wellness ook direct aan huis te bieden (sauna's, wirlpools etc.) onderscheidt het project zich van de traditionele filosofie, zoals die door andere recreatieparken wordt gehanteerd. "Ofschoon er centrale voorzieningen komen, gaat het in ons concept vooral om rust, natuur en het respect daarvoor. Mensen in ons park zullen meer geneigd zijn om de natuur te gaan bekijken, te proeven en te voelen, in plaats van er in rond te gaan struinen."
Het park lonkt naar een nieuw soort (eco-)toeristen. "In een straal van twee uur rijden wonen 40 miljoen mensen. Onder hen zullen er zeker velen zijn die voor rust, natuur en wellness vallen," denkt Paul Vandenbussche. Een van de activiteiten voor de gasten wordt het zogeheten eco-golf. Een terrein waarin alleen de greens zullen worden gecultiveerd en onderhouden. ,,De rest blijf puur natuur," aldus de architect.
,,Met de natuur als hoofdrolspeler zal in de grensregio, de Maasvallei, een totaal nieuwe toeristische bestemming worden gecreëerd," zegt Vandenbussche. "We streven naar duurzaamheid, maar ook naar energie-neutraliteit, waarbij de modernste technieken worden onderzocht op het gebied van geothermische energie."
Provincie en de gemeentebesturen van Dilsen-Stokkem en Maasmechelen steunen de plannen van het gemeentegrensoverschrijdend project. De bouwvergunning voor het hotel annex congresscentrum en het bezoekerscentrum kunnen worden ingediend. Wat betreft het vakantiepark-complex moet nog een provinciaal ruimtelijk uitvoeringsplan worden opgemaakt. Dat vereist eerst nog Milieu Effect Rapportage. Impressie van het eco-park zoals dat binnen twee jaar moet ontstaan in de omgeving van Lanklaar.
illustraties Teema International
Aanbevolen voor jou
Meer over Nieuwbouw
Een huis laten bouwen: hoe je energie kan regelen
15 januari 2025Zelf bouwen of verbouwen: slimme besparing of verborgen kost?
14 januari 2025Ten Brinke en inspire* winnen tender Urkersingel in Rotterdam
10 januari 2025Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Elke werkdag het laatste nieuws in uw mailbox!
Aanmelden!Alleen de nieuwsbrief, geen spam