Isolatie

Lydia Peeters voert 100.000ste spouwmuurisolatie uit

Lydia Peeters voert 100.000ste spouwmuurisolatie uit
Foto: Twitter @Lydiapeeters
Vlaams minister van Energie Lydia Peeters heeft in haar thuisgemeente Dilsen-Stokkem de honderdduizendste na-isolatie van een spouwmuur in Vlaanderen uitgevoerd. Spouwmuurisolatie is één van de energiemaatregelen die de Vlaamse regering promoot met onder meer een speciale premie. Lydia Peeters: “Spouwmuurisolatie levert een grote energie- en geldbesparing op. Na-isoleren is makkelijk in uitvoering, de investering is relatief laag en ze is al na enkele jaren terugverdiend.”

Het isoleren van spouwmuren is een prima maatregel om bestaande, oudere woningen energiezuiniger te maken. Daarbij wordt de lege ruimte tussen de binnen- en de buitenmuren van een woning opgevuld met minerale wol of piepschuimbolletjes (EPS).

Na de ingreep blijft de warmte beter binnen in de winter en warmt de woning minder snel op in de zomer. Dat verhoogt ook het comfort. Spouwmuurisolatie is makkelijk en snel uit te voeren via de buitenkant van het huis. Je hebt er bovendien geen vergunning voor nodig.

Lage kostprijs, hoog rendement

Een spouwmuur laten na-isoleren is ook een betaalbare ingreep: het kost 20 tot 23 euro per vierkante meter. Daar staat een besparing tegenover van 2,5 tot 3 euro per vierkante meter. Sinds juli 2012 bestaat er een Vlaamse premie van 5 euro per vierkante meter voor spouwmuurisolatie op voorwaarde dat die door een erkende installateur wordt uitgevoerd. De voorbije zeven jaar zijn er in totaal 100.000 woningen na-geïsoleerd.

Vlaams minister van Energie Lydia Peeters: “Sinds het kwaliteitssysteem in 2012 in het leven werd geroepen, werd bijna 12,4 miljoen vierkante meter spouwmuur na-geïsoleerd. Dat komt in totaal overeen met jaarlijks een lagere energiefactuur van bijna 31 miljoen euro en een vermeden CO2-uitstoot van 143.000 ton.”

100.000ste na-isolatie

Vlaams minister van Energie Lydia Peeters mocht vandaag meehelpen bij de 100.000ste na-isolatie in Vlaanderen. Die vond plaats in Elen, een deelgemeente van Dilsen-Stokkem. Daar is sociale huisvestingsmaatschappij Ons Dak bezig met het grootste gezamenlijke na-isolatieproject in heel Vlaanderen.

In één jaar tijd krijgen maar liefst 428 woningen spouwmuurisolatie in verschillende wijken in Maaseik, Dilsen-Stokkem, Kinrooi, Bree en Oudsbergen. Eerder in het proces werden alle daken geïsoleerd, kregen de ramen dubbel glas en werden overal zuinige verwarmingsketels geplaatst.

Lydia Peeters: “Ook in de sociale woningbouw en verhuursector is na-isolatie aangewezen. Dankzij de schaalgrootte van dit project kan de aannemer de werken goedkoper uitvoeren. De huurders verhogen hun wooncomfort én verlagen hun energiefactuur met 150 euro per jaar. Dat is een echte win-winsituatie.”

Limburg scoort het best

Dat de 100.000ste na-isolatie in Limburg plaatsvindt, is geen toeval. Ruim een kwart van de investeringen gebeurde in Limburgse woningen, gevolgd door Oost-Vlaanderen (21,8%) en Antwerpen (21,2%), West-Vlaanderen (19,1%) en tot slot Vlaams-Brabant (11,2%).
Provinciale opdeling:
AntwerpenLimburgOost-VlaanderenVlaams-BrabantWest-VlaanderenKwaliteitssysteem uitgevoerd in andere gewesten
2124326455218241119019188346
21,2%26,4%21,8%11,2%19,1%0,3%

Vlaamse minister van Energie Lydia Peeters: “Limburg scoort wel vaker het best op energievlak. Alle Limburgse gemeenten hebben een Burgemeesterconvenant afgesloten, we scoren het laagste gemiddelde E-peil (E24) bij nieuwbouwwoningen, en ook bij spouwmuurisolatie steekt Limburg er bovenuit. De groenste provincie van Vlaanderen kleurt zo nog wat groener.”