Algemeen

MER over stadion Club Brugge moet bekend gemaakt worden

Vandaag dreigt de Vlaamse regering een beslissing te nemen omtrent het Jan Breydelstadion. Het risico bestaat dat ze ervoor kiezen om een nieuw stadion te bouwen terwijl volgens het milieueffectenrapport (MER-rapport) van de Vlaamse overheid de uitbreiding van het Jan Breydelstadion een betere keuze zou zijn. In dit rapport wordt bovendien de site Loppem als negatief beoordeeld op basis van grote problemen met de waterhuishouding (overstromingsgevaar). Maar de Bruggelingen en hun politieke vertegenwoordigers hebben dit rapport niet mogen inkijken.

Jef Tavernier, Vlaams parlementslid, klaagt het gebrek aan transparantie van Vlaams milieuminister Crevits (CD&V) aan: "Hoe kunnen de Bruggelingen, de bewoners van Loppem-Zedelgem en van Oostkamp en de politici die hen vertegenwoordigen deelnemen aan de discussie als de minister het MER-rapport niet openbaar maakt. Zonder publiekelijke raadpleging dreigt de Vlaamse regering toch knopen door te hakken in dit belangrijke dossier. Belangrijk omdat het over heel veel geld gaat en heel veel publieke groenruimte. De burger verwacht hier terecht dat de Vlaamse Regering eerst alle elementen in het dossier openbaar maakt en daarom vraagt Groen! dat de Vlaamse regering eerst het MER-dossier bekend maakt, het publiek tijd geeft om te reageren en pas dan beslissingen neemt."

De voorbije 10 jaar heeft de Stad Brugge (dus de Brugse en Vlaamse belastingbetaler) meer dan 13.700.000 euro geïnvesteerd in de aanpassing en modernisering van het Jan Breydelstadion. Dit gebeurde vooral in de aanloop naar Euro 2000. Ook de 25 jaar daarvoor werd door de overheid enorm veel geïnvesteerd in het stadion. Rita Brauwers, Brugs fractieleidster: "Als de regering beslist om dit stadion nu af te breken en elders een nieuw stadion te bouwen, beslissen zij in feite om al die investeringen, een som van veel meer dan 13.700.000 euro in het water te gooien. Bovendien smijten ze de positieve randvoorwaarden eveneens overboord. Denk maar aan het grote aantal oefenterreinen rondom die fungeren als groene long voor de omgeving."

Kiezen voor het stadion in Loppem zou een heel onverstandige keuze zijn. Het stadion in Loppem plaatsen is een aanslag op een groot areaal open groene ruimte en gaat gepaard met een groot shoppingcentrum dat de Brugse middenstand de das zal omdoen. De argumentatie als zou het Jan Breydelstadion niet meer aangepast zijn aan de hedendaagse vereisten van een groot voetbalstadion snijden geen hout. In het kader van Euro 2000 kreeg Brugge zelfs felicitaties voor de aanpak van zowel de veiligheid als van de verkeersafwikkeling. Wat toen kon, kan vandaag zeker. Als een voetbalmatch 20, 30 of 40.000 mensen samenbrengt zal er altijd hinder zijn, waar het stadion zich ook bevindt. Jef Tavernier besluit: "Het Jan Breydelstadion aanpassen heeft veel meer voordelen dan een nieuw stadion bouwen in Loppem. Groen! denkt hierbij aan het reeds geïnvesteerde geld van de belastingsbetaler, het behoud van open groene ruimte en het respect voor de Brugse middenstand. Als de Vlaamse regering om een of andere reden hiermee niet akkoord gaat, dan moet zij alle kaarten op tafel leggen en het MER-rapport publiek maken."