Tuin

Maak je tuin zomerproof met deze slimme tips voor gazon en beplanting

Maak je tuin zomerproof met deze slimme tips voor gazon en beplanting
Wie zijn tuin zomerproof wil maken, doet er goed aan om nu al werk te maken van een gezond gazon en bloeiende beplanting. Volgens tuinaannemer Pieter Peperstraete van The Greenkeeper is het voorjaar het ideale moment om je tuin zomerklaar te maken. Hij deelt concrete tuintips over gazononderhoud, bemesting, maaien en slimme plantenkeuzes. Ook alternatieve graszaden en biodiversiteit krijgen de aandacht. In dit artikel lees je hoe je je tuin duurzaam voorbereidt op warme zomerdagen.

Wie deze zomer een groene grasmat wil zonder kale plekken of onkruid, start best al in het voorjaar met de juiste verzorging. "Ontmossen kan, maar voorzichtig en met de juiste techniek, zodat er geen kale plekken ontstaan", adviseert Peperstraete. "Een bodemstaal laten analyseren is een slimme zet: zo voorkom je overbodige bemesting en onnodig kalken, een veelgemaakte fout in regio's zoals Leuven waar de grond haast steevast alkalisch is."

Maak je tuin zomerproof met deze slimme tips voor gazon en beplanting

Gazon bemesten: essentieel maar met mate

Een goede bemesting is cruciaal, maar overdrijven heeft geen zin. "Met een organische meststof hou je niet alleen je gazon gezond, maar bevorder je ook het bodemleven", zegt Peperstraete. "Gras heeft voedingsstoffen nodig om te groeien en te overleven. Na een natte en koude winter komt het gras uit een rustfase en heeft het extra voeding nodig om zich te herstellen. Een bemesting in het voorjaar geeft het gazon een opkikkertje. In de zomer wordt het gras intensief gebruikt, bijvoorbeeld door spelende kinderen, waardoor het sneller uitgeput raakt. Een tweede bemesting helpt om de grasmat sterk en veerkrachtig te houden. Tot slot is een najaarsbemesting belangrijk om het gazon goed voor te bereiden op de winter. Zo blijft de bodem vruchtbaar en gaat het gras vitaal de koude maanden in. Drie keer per jaar bemesten is voldoende voor een sterk en evenwichtig gazon."

Maaien: strak gras of biodiversiteit?

Maaien blijft een belangrijke factor in gazononderhoud. "Wie een strak en egaal gazon wil, doet er goed aan om vanaf de lente – en als het weer het toelaat – wekelijks te maaien en dit vol te houden tot in de herfst", legt Peperstraete uit. "Regelmatig maaien voorkomt dat onkruid zich verspreidt en houdt het gras sterk. Belangrijk is wel om het gras niet te kort te maaien: een iets langere lengte helpt de bodem te beschaduwen en voorkomt snelle uitdroging. Wie hier geen tijd voor heeft, kan een beroep doen op een tuinaannemer of investeren in een robotmaaier."

Wie biodiversiteit wil bevorderen, kan kiezen voor een extensiever maaibeheer. "Door sommige zones minder vaak of pas later in het seizoen te maaien, creëer je een natuurlijkere omgeving waarin bloemen zoals madeliefjes en klaver zich kunnen ontwikkelen. Dit biedt voedsel en schuilplaatsen voor insecten en draagt bij aan een gezonder ecosysteem."

Maak je tuin zomerproof met deze slimme tips voor gazon en beplanting

Bescherming tegen hitte en droogte

Wat kan je doen bij droogte? "Een alternatief gazon met klaver is zeker een optie en vraagt minder water", aldus Peperstraete. "Daarnaast is Tenerife-graszaad een interessante innovatie voor wie liever een klassieke grasmat behoudt. Dit diepwortelende gras kan water efficiënter opnemen en is beter bestand tegen droogte. Zo kan je gazon beter omgaan met periodes van extreme hitte."

Bij hardnekkige problemen zoals engerlingen is een professionele aanpak vaak de beste oplossing. "Engerlingen zijn zonder twijfel het meest voorkomende gazonprobleem in de zomer, omdat vogels je gras kapot plukken om de larven te eten. Tuinaannemers beschikken over effectieve, biologische methodes om dit probleem aan te pakken. Zo zijn er nieuwe biociden, geënt op rijstkorrels, die engerlingen bestrijden zonder schadelijke neveneffecten. Daarnaast kunnen bio-aaltjes ingezet worden, maar deze methode is afhankelijk van vochtige weersomstandigheden voor een optimale werking. Een tuinaannemer kan advies geven over de beste aanpak en combineren met andere natuurlijke oplossingen, zoals kruidenmengsels die engerlingen weren."

Beplanting: trends en strategische keuzes

Bij zomerbloeiers is er een duidelijke tweedeling in stijlen: "Enerzijds kiezen mensen voor uniformiteit met siergrassen en vaste planten of bloembollen zoals Echinacea, Allium en Verbena. Anderzijds zijn prairietuinen met veel kleur en natuurlijke variatie in opmars. Heel mooi en heel natuurlijk, maar opvolging is wel belangrijk omdat natte winters sommige droogteresistente planten kunnen aantasten."

Wie zijn tuin slim wil inrichten, kan ook strategisch bomen plaatsen. "Een okkernotenboom geeft na tien jaar een mooie kruin die natuurlijke schaduw biedt, een duurzame manier om je tuin koeler te houden. Let wel, om bomen en hagen te planten, is het nu te laat. Voor vaste planten is het nu wél een perfect moment. Ook zomerbloembollen kunnen nu aangeplant worden, zodat ze in volle bloei staan tijdens de zomermaanden. Een tuinaannemer kan helpen om de juiste soorten te kiezen en optimaal in de tuin te integreren."

Maak je tuin zomerproof met deze slimme tips voor gazon en beplanting

Laat je begeleiden door een expert

Het weer wordt steeds onvoorspelbaarder, waardoor tuinonderhoud complexer wordt. Pieter Peperstraete: "Drie jaar geleden focusten we op droogteresistente planten, nu hebben we last van overmatige regenval... De juiste plantenkeuze en een doordachte gazonaanpak vragen expertise. Daarom is een tuinaannemer geen overbodige luxe: hij helpt je om valkuilen te vermijden en zorgt ervoor dat jouw tuin er op zijn best uitziet – deze zomer en de jaren daarna."

Maak je tuin zomerproof met deze slimme tips voor gazon en beplanting