“Deze regering blaast de afgelopen maanden warm en koud over de verlenging van het verlaagd btw-tarief voor sloop-en heropbouw. Een jaar geleden verzekerde minister Van Peteghem nog de maatregel te verlengen na 2023. Nu is hij daar niet zo zeker meer van. Dergelijke windhaanpolitiek duwt zowel consumenten als bouwbedrijven in de onzekerheid”, maakt Bouwunie-gedelegeerd bestuurder Jean-Pierre Waeytens zijn punt.
Sommige woningen zijn in zodanige staat dat het beter is om ze van nul op te bouwen dan te renoveren. En zo meteen te investeren in energiezuinige materialen en technieken. Wat nodig is om de klimaatdoelstellingen en de renovatieverplichtingen te halen. “Maar het verschil tussen 6 procent en 21 procent is groot, té groot. Als de regering de maatregel niet verlengt, dan haakt de consument af”, aldus Waeytens.
De bouworganisatie verwijst naar het succes van het verlaagd tarief. “Sommige van onze sleutel-op-de-deurbedrijven geven ons mee dat één vijfde van de projecten de afgelopen jaren een sloop-en heropbouw was. De maatregel afschaffen, zet een domper op het orderboekje van onze sector. En trekt een serieuze streep door de rekening van de consument en het klimaat”, besluit Waeytens.
Het definitief maken van het verlaagd btw-tarief sloop-en heropbouw zou meegenomen worden in de fiscale hervorming. Maar die lijkt dood en begraven. De meerderheidspartijen geraakten het niet eens. Echt rouwig hierover, is Bouwunie niet. Want naast de verlenging van het verlaagd btw-tarief voor sloop-en heropbouw bevatte de fiscale hervorming ook de verhoging van het btw-tarief voor renovatiewerken van 6 procent naar 9 procent. Volgens Bouwunie ging de federale regering hiermee een “groot stuk van de fiscale hervorming compenseren op kap van de bouw”.
Maar gezien nu al veel klanten afhaken omwille over de onzekerheid van het verlaagd btw-tarief sloop-en heropbouw aan 6 procent, kan Bouwunie leven met een definitief verlaagd btw-tarief van 9 of 12 procent voor sloop- en heropbouw. “Want dit is nog altijd lager dan 21 procent en zo kunnen we consumenten toch overtuigen om met hun project door te gaan”. Bouwunie heeft van minister Van Peteghem begrepen dat dit nog hoog op zijn agenda staat. De bouworganisatie hoopt dat de regering op een volgend begrotingsoverleg een consensus bereikt over het definitief maken van de 9 of 12 procent sloop- en heropbouw. Zonder te raken aan de andere verlaagde btw-tarieven, zoals de 6 procent voor renovatiewerken.
Meer over Nieuwbouw
Een huis laten bouwen: hoe je energie kan regelen
15 januari 2025Zelf bouwen of verbouwen: slimme besparing of verborgen kost?
14 januari 2025Ten Brinke en inspire* winnen tender Urkersingel in Rotterdam
10 januari 2025Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Elke werkdag het laatste nieuws in uw mailbox!
Aanmelden!Alleen de nieuwsbrief, geen spam