Ventilatie

Maakt airconditioning je ziek? Vijf misvattingen over airco’s die jij moet weten

Maakt airconditioning je ziek? Vijf misvattingen over airco’s die jij moet weten
De zomers in ons land worden steeds warmer. Zodra het kwik begint te stijgen realiseren mensen zich massaal dat het tijd wordt om een airco aan te schaffen. Toch laten nog veel consumenten zich onnodig afschrikken door heersende vooroordelen. Dat is zonde. Door wat onderzoek te doen prik je als consument zó door die misverstanden heen en blijven slapeloze zomernachten je bespaard.

Vaillant zet daarom vijf belangrijke feiten over airco’s op een rijtje:

1. Airco’s zijn niet alleen voor de zomer

Er is een reden dat veel verkopers van (mobiele) airco’s in de zomer steevast zonder voorraad zitten: mensen kopen de airco vaak pas als het kwik zijn hoogste punt bereikt. Toch zou je als consument slim zijn de aanschaf van een ingebouwde airco installatie juist in de herfst of winter te overwegen: prijzen zijn dan misschien lager en, belangrijker, een airco biedt ook mogelijkheden een ruimte te verwarmen.

2. Een airco maakt je niet ziek

Sommige consumenten maken zich zorgen over twee ongezonde aspecten van airco, die niet waar blijken te zijn. Soms denkt men dat de legionellabacterie floreert in een airco. Echter vernevelen moderne airco’s geen water, wat nodig is voor de bacterie. Ook wordt condens snel door de machine afgevoerd, waardoor het nooit warmer dan dertig graden kan worden. De legionellabacterie vermenigvuldigt het best bij een temperatuur van boven de dertig graden, waar bij een airco dus geen sprake van is. Anderen denken dat je van airco verkouden wordt. Ook dit is een fabel, mits de airco goed is geïnstalleerd en verstandig wordt gebruikt. Verkoudheid ontstaat namelijk bij een te heftige luchtcirculatie (tocht), in combinatie met grote temperatuurverschillen tussen verschillende ruimtes. Voorkom dit door de airco zacht te laten lopen en een temperatuurverschil van maximaal vijf graden Celsius in te stellen.

3. Airco’s kunnen behoorlijk zuinig zijn

Innovaties op het gebied van airconditioning gingen hard, de afgelopen jaren. ‘Vroeger’ slurpten airco’s energie. Tegenwoordig verkopen de meeste fabrikanten airco’s die Energielabel A tot A+++ dragen en dus enorm efficiënt met stroom omgaan. Sommige airco’s zijn dermate zuinig dat bedrijven in aanmerking komen voor energie-investeringsaftrek als ze er één installeren; een teken van de overheid dat ze gebruik willen aanmoedigen.

4. Airco’s hoeven geen lawaai te maken

Bij aanschaf van een airco is er naast vermogen en verbruik nog één belangrijk aspect om vooraf te onderzoeken: het geluid. Hierbij geldt dat goedkopere apparaten vaak luidruchtiger zijn dan iets duurdere modellen, en dat mobiele airco’s meer geluid maken dan bij een vaste (split)opstelling het geval is. Het is voor je rust en comfort wel zo prettig als de airco niet te veel lawaai maakt. Wat dat betreft komen de airco’s in verschillende klassen: apparaten die op ‘fluisterniveau’ opereren, maar ook installaties met een hoger geluidsniveau. Laat je daarover goed adviseren door een expert.

5. Een airco-installatie hoeft niet duur te zijn

Het is belangrijk om niet alleen naar de aanschafprijs te kijken, maar ook naar het energieverbruik. Een hogere aanschafprijs betekent vaak een lager energieverbruik. Laat je daarom niet leiden door je eerste ingeving, maar ga altijd in gesprek met een expert. Die kan jou vertellen welke airco voor jouw situatie de beste keuze is.

“De vraag naar airco’s neemt mede door de extreme hitte in de zomer ieder jaar sterk toe, maar helaas merken we ook dat veel consumenten een dergelijke aankoop impulsief doen en hierdoor uiteindelijk teleurgesteld zijn in het product dat ze gekozen hebben”, stelt Ronald Mazurel, Manager Product Management bij Vaillant. “Het is dan ook belangrijk om je goed te laten informeren en je ook niet te laten leiden door onjuiste informatie. Het loont absoluut de moeite om producten te vergelijken en je te verdiepen in de specificaties van de verschillende airco’s.”