De sector leverde de voorbije jaren zware inspanningen om verlost te raken van het aloude clichébeeld. Intussen is de professionalisering diep in de sector doorgedrongen. Maar net zoals sommigen het notariaat willen opdoeken, is er de jongste tijd ook een beperkte kring van politici en organisaties die de vastgoedmakelaar graag zouden zien verdwijnen.
“Nochtans is niemand in België verplicht om beroep te doen op een vastgoedmakelaar”, zegt Jan Jassogne, afgevaardigd bestuurder van de Confederatie van Immoberoepen (CIB Vlaanderen). “Alleen stellen we wel vast dat meer en meer mensen de complexiteit van een vastgoedtransactie aan een makelaar toevertrouwen.”
Hoge prijzen en vernieuwing
Het Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars (BIV) belooft de kop van jut te worden in de Panorama-reportage. Tegen alle clichés in zetten zowel de deontologische waakhond van de sector als de beroepsorganisatie (CIB) daarom de deuren wagenwijd open. “Maar wie een stok wil vinden om mee te slaan, kan die altijd vinden”, aldus Luc Machon, ondervoorzitter van het BIV.Zo zou de sector elke vernieuwing fnuiken en de prijzen eigenhandig de hoogte injagen. Al bewijzen heel wat vastgoedkantoren dagelijks het tegendeel, stelt Machon. “Maar het klopt inderdaad dat we niet zitten te wachten op bedrijven die de wet omzeilen en consumenten foutief informeren onder het mom van vernieuwing en transparantie.”
Of zouden de erelonen aan de basis van de opeenvolgende prijsstijgingen liggen? En dat in het land met zowat de hoogste registratierechten van Europa? “Belgische vastgoedmakelaars hanteren gemiddeld genomen inderdaad niet de laagste commissielonen, maar in een pak Europese landen liggen de commissies nog een stuk hoger. En even goed rondkijken, volstaat om vast te stellen dat elk vastgoedkantoor z’n eigen commissie bepaalt.”
Bewust bezig met de consument
Het BIV dat jaarlijks tussen 300 à 500 beslissingen neemt in deontologische dossiers, heeft echter wel wat opposanten die het controleorgaan maar al te graag in diskrediet brengen. “Het BIV handelt nochtans conform de wet en staat onder voogdij van een minister, een regeringscommissaris, en werkt met onafhankelijke magistraten aangeduid door de overheid”, aldus Luc Machon.Maar voor de sector zijn de insinuaties niet nieuw. “Ze komen onder meer van een oud-BIV-voorzitter die zijn gelijk niet kreeg bij Justitie, een buitenlandse organisatie die met valse twitterprofielen en postbusadressen werkt, en een vereniging die recent veroordeeld is voor slechtmaking.”
De vastgoedmakelaar anno 2014 is zoveel meer dan het beeld dat de sector op deze manier blijft achtervolgen, besluit Jan Jassogne van CIB. “Als vastgoedmakelaars hebben we er alleen maar voordeel bij als de Vlaming betaalbaar kan blijven wonen. Op dat vlak zijn we juist bewuster dan ooit bezig met de vastgoedzorgen van de consument. Ons werk serieus verderzetten zonder te vervallen in controverse en achterhoedegevechten, dat is wat we graag zouden doen. Want daar zou de consument pas echt mee gebaat zijn.”