Zonnepanelen hebben de voorbije jaren flink onder vuur gelegen, maar is dat een reden om uw brandverzekering omhoog te laten schieten? Of is het omdat zonnepanelen onder invloed van zonlicht (en dus warmte) elektriciteit opwekken? Wij trokken op onderzoek uit en 1 ding is zeker; aan de panelen zelf zal het niet liggen. Energie wordt steeds duurder en zonnepanelen blijven een goede en duurzame investering. Zowel uit economisch als ecologisch oogmerk is het zeker een aanrader. Bovendien blijkt uit de 2 grote verzekeringsmethodes dat zonnepanelen niet als ‘risicoverzwarend’ worden beschouwd. Wel verhogen ze de waarde van uw huis en zijn ze zeker het verzekeren waarde. We lichten even toe.
Het verband tussen zonnepanelen en brandverzekering
Een woning verzekeren gebeurt doorgaans via 2 systemen; het klassieke evaluatiesysteem en het systeem via een evaluatierooster.
Bij de klassieke methode wordt de premie berekend op basis van het geschatte bedrag dat nodig is om het huis opnieuw op te bouwen indien vernield door brand, storm of een natuurramp; de zogenaamde “wederopbouwwaarde”. Worden de zonnepanelen na de schatting geplaatst, stijgt de waarde van het kapitaal met de waarde van de zonnepanelen en word je verondersteld het verzekerde kapitaal te laten aanpassen met de waarde van de gedane investering. Zoals bij elke investering trouwens. De meeste verzekeringsmaatschappijen hanteren wel een veiligheidsmarge van 10% op de waarde van het verzekerde gebouw. Als uw huis dus binnen die marge onderverzekerd is, is er geen probleem. Afhankelijk dus van de kostprijs van de zonnepanelen in verhouding tot de waarde van uw huis, zouden hierdoor de zonnepanelen al kunnen gedekt zijn. Toch even contact opnemen met uw makelaar.
Het systeem via een evaluatierooster is een systeem dat berust op criteria als de oppervlakte, het aantal kamers en de afwerking. Indien de zonnepanelen degelijk verankerd zijn aan het huis, in het gebouw geïntegreerd of degelijk in de tuin verankerd zijn worden deze, volgens deze methode, automatisch mee verzekerd. Dit geldt niet voor zonnepanelen op platte daken zonder verankering of onvoldoende ballast. Meer info hierover bij je verzekeringsmakelaar.
Zonnepanelen zijn niet risicoverzwarend, integendeel
De reden dat de brandverzekering stijgt, is omdat de waarde van het kapitaal stijgt en niet omdat het risico op brand stijgt. En niet enkel uw kapitaal, maar ook dat van het milieu. De bijdrage aan het milieu van zonnepanelen en andere alternatieve energie-opwekkers zijn fenomenaal. Het milieu zal u alvast dankbaar zijn en u kan perfect op uw 2 oren slapen onder uw zonnepanelen.
Aanbevolen voor jou
Meer over Duurzaam Bouwen
Energieopslag als basis van de energietransitie
19 december 2024Boekentip: Puur natuurlijk wonen
12 december 2024Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Elke werkdag het laatste nieuws in uw mailbox!
Aanmelden!Alleen de nieuwsbrief, geen spam