Algemeen

Malafide aannemers en installateurs moeten nog strenger worden aangepakt

Malafide aannemers en installateurs moeten nog strenger worden aangepakt
Embuild vraagt dat er strenger wordt opgetreden tegen malafide aannemers en installateurs door het beroepsverbod uit te breiden en sneller uit te spreken. Nu kan een rechter zo'n beroepsverbod pas opleggen nadat hij het faillissement heeft uitgesproken. "99% van de bouw- en renovatieprojecten leidt niet tot klachten, maar voor de consument die wel gedupeerd wordt, is het natuurlijk een drama. Daarom moeten we de enkele malafide ondernemers sneller weren uit de bouw- en installatiesector. We moeten immers vermijden dat zij nog nieuwe slachtoffers kunnen maken", benadrukt Niko Demeester, CEO van Embuild. "Het moet ook mogelijk zijn om een beroepsverbod uit te spreken bij herhaaldelijke faillissementen en bij zware inbreuken."

Het aantal klachten over de bouwsector is op vijf jaar tijd verdubbeld, zo blijkt uit cijfers van de economische inspectie, meer bepaald van 166 klachten in 2019 naar 333 klachten in 2023. De overgrote meerderheid van alle bouwbedrijven werkt wel volgens de regels, benadrukt Embuild. Vorig jaar waren er meer dan 100.000 vergunde bouw- en renovatieprojecten. Daarbovenop komen de vele renovaties die niet vergund moeten worden. De klachten slaan dus op minder dan 1% van alle projecten. Bijna alle aannemers en installateurs kunnen dus hun bouw- of renovatieproject in goede verstandhouding met de klant afronden. Maar de enkelingen die klanten duperen, moeten we natuurlijk hard aanpakken, want het is voor hun getroffen klanten jammer genoeg telkens een drama.

"Alle vormen van misbruik in onze sector zijn volstrekt ontoelaatbaar en verdienen een hard optreden", zegt Niko Demeester, gedelegeerd bestuurder van Embuild. "Ook al heeft de bouw al heel wat ondernomen om de consument te beschermen (verzoeningscommissie bouw, wet Breyne, tienjarige aansprakelijkheid, stappen naar een ombudsdienst bouw, …) en hebben we als bouwfederatie met www.buildyourhome.be een op consumenten gerichte website met allerlei praktische informatie om een bouw- of renovatieproject tot een goed einde te brengen, toch blijft het essentieel om op dit vlak verdere stappen te zetten."


Embuild wil daarom het beroepsverbod uitbreiden en sneller laten uitspreken. Op dit ogenblik kan de rechter zo'n beroepsverbod pas opleggen nadat het faillissement werd uitgesproken. Niko Demeester, CEO van Embuild: "Dat duurt echter veel te lang. Die beroepsverboden moeten veel sneller uitgesproken en gepubliceerd worden. Enkel op de manier is JustBan, een zwarte lijst van malafide ondernemers, een nuttig instrument voor de consument om te checken of hij met een betrouwbare partner in zee gaat." Daarnaast vraagt Embuild dat een beroepsverbod ook uitgesproken kan worden bij herhaalde faillissementen en bij zware inbreuken.