Welke soorten isolatie zijn er?
Dakisolatie
Een dak kan zowel aan de binnen- als buitenzijde worden geïsoleerd. Het dak isoleren is een flinke investering door onder andere het grote oppervlak, maar het levert ook veel op. Tot wel 30% van de warmte in huis kan namelijk via het dak verloren. Voornamelijk glas- en steenwol, PUR platen en EPS worden gebruikt voor dakisolatie.
Gevelisolatie
De meest voordelige manier van gevelisolatie is spouwmuurisolatie, dit zorgt ervoor dat via het opvullen van de spouw, de warmte beter binnen blijft. Wanneer uw woning niet voorzien is van spouwmuurisolatie, kan de binnen- of buitenzijde van de gevel worden geïsoleerd. Wel is deze investering veel groter, zeker wanneer u het uitbesteedt. Een goedkopere optie is dan om zelf isolatieplaten aan te brengen. Ter vergelijking, spouwmuurisolatie kost gemiddeld €15 per m2, de andere vormen €130 per m2.
Powerwall gevel isolatie van Recticel-Insulation
Vloerisolatie
Wanneer u een kruipruimte in huis heeft, kunt u ervoor kiezen de onderzijde van de begane grond vloer te isoleren. Dit wordt vooral toegepast door PUR schuim en isolatiekussens. De kou uit de kruipruimte komt op deze manier niet in de rest van het huis. Wanneer u geen kruipruimte heeft kunt u isolatiemateriaal onder de dekvloer leggen.
Kruipruimte isolatie
Een kruipruimte onder het huis zal door de kou in de ruimte snel vocht aantrekken, wat kan zorgen voor vocht in de gehele constructie in uw huis en schimmel. De functie van kruipruimte isolatie is dus voornamelijk het voorkomen of terugdringen van vocht. veelgebruikt materialen hierbij zijn schelpen en isolatieparels.
Isolatieglas
Isolatieglas is verkrijgbaar in verschillende soorten. Van gewoon dubbel glas tot HR+++ glas. De U-waarde is hierbij van belang, hiermee wordt de warmtedoorgang bepaald. Daarnaast kunt u kiezen voor voorzetramen, wanneer u de kozijnen wilt behouden. Isolatieglas werkt ook goed als geluidsisolatie.