In 2018 kwamen er volgens cijfers van het Vlaams Energieagentschap in Vlaanderen ongeveer 50.000 PV-installaties bij, goed voor ongeveer 225 MW. Ongeveer 85% kwam op het dak van particuliere woningen terecht. Deze score is opmerkelijk beter dan de voorbijgaande jaren. In 2017 werd er een groei van ongeveer 194 MV vastgesteld en in 2016 een groei van 131 MW. Dit betekent voor 2018 een groei van bijna 20% ten opzichte van 2017 en een groei van maar liefst 70% ten opzichte van 2016. Deze trend zet zich ook voort in het eerste kwartaal van dit jaar: tussen januari en april 2019 werden er al 13.000 nieuwe installaties geplaatst. De teller staat nu in totaal op ongeveer 379.000 installaties in Vlaanderen, samen goed voor een vermogen van 2.823 MW. “Bij BMI Group merken we een duidelijke toename in het aantal aanvragen en realisaties ten opzichte van vroeger. Het zijn bovendien voornamelijk eigenaars van particuliere woningen die bij ons aankloppen en steeds vaker kiezen voor onze geïntegreerde PV-systemen”, zegt Daan de Mooij, Productmanager Roof System Components bij BMI Group.
Voordelen van een geïntegreerd PV-systemen
BMI Group merkt dat vooral de geïntegreerde varianten steeds populairder worden. Het Monier VI90 PV-systeem, een volledig geïntegreerd systeem, valt op vanwege zijn design. Het systeem wordt als gewone schubvormige dakbedekking verwerkt. Zo ontstaat een volkomen lineair dak. Het Monier InDaX-systeem is een universeel geïntegreerd PV-systeem, dat zich er perfect toe leent om hoogwaardige kristallijne PV-modules te integreren in daken met vrijwel alle gangbare types dakpannen, voor een strak en modern geheel. Het grootste voordeel van beide geïntegreerde systemen van BMI Monier, is dat ze niet los bovenop het dak komen te liggen, maar in de plaats van dakpannen in het dak geïntegreerd worden. Beide systemen maken van een beschermend dak zo een extra functioneel dak dat aan de hoogste eisen op het gebeid van design en esthetiek voldoet.Doelstellingen voor de toekomst
Een PV-systeem met zonnepanelen is een goede keuze voor het milieu. Tijdens het opwekken van de stroom komt er geen CO2 vrij: de zon dient als onuitputtelijke bron van energie. Zonnepanelen produceren daarnaast geen geluidsoverlast, geen belastende afvalstoffen of schadelijke uitstoot. Bovendien genereert een PV-systeem minimaal 25 jaar stroom, waarbij de investering tussen de 7 en 12 jaar terugverdiend is. Zonne-energie past dus perfect in het geheel van duurzame energieopwekking.Om de Vlaamse doelstelling van 3700 MW PV-vermogen in 2020 te halen, dat voortvloeit uit het Klimaatakkoord van Parijs, zou er volgens het Vlaams Energieagentschap in 2019 en 2020 telkens 475 MW bij moeten komen. Om de doelstelling van 2030 te halen, moet er vanaf 2020 jaarlijks 300 MW aan PV-vermogen bijkomen. “Dit is heel ambitieus, maar niet onmogelijk. Duidelijkheid vanuit de overheid over terugleververgoedingen en ondersteuning op lange termijn is erg belangrijk om de installatie verder te stimuleren. Ook het potentieel aan oppervlaktes op bedrijfs- en overheidsgebouwen moet verder benut worden. Verdere ontwikkeling van het rendement van PV-systemen door de industrie is erg belangrijk, omdat dit ervoor kan zorgen dat de prijzen nog verder dalen en de opbrengst per m² hoger wordt omdat er minder modules per installatie nodig zijn”, aldus de Mooij.