“De dringende nood voor klimaatverandering vraagt om een ingrijpende mentale verandering bij IEDEREEN”, benadrukt Alex Goeminne, zaakvoerder van Van Houtven.
Het gepatenteerd houtbouwsysteem maakt gebruik van MASSIEVE geprefabriceerde technische houtpanelen met PEFC-label voor dragende wand-, vloer- en dakplaten. Op een snelle en ecologische manier kunnen we quasi alles realiseren: nieuwbouw (residentieel en commercieel), extra verdiep, aanbouw, bijgebouw, modulaire eenheid, ...etc.
De massieve technische houtpanelen van Van Houtven kunnen belast worden op zowel druk- als trekkracht, terwijl er met een traditionele bouwwijze al vlug verschillende materialen worden gebruikt hiervoor (baksteen/beton/staal), wat resulteert in tijdswinst en kostenbesparing. Het massief houtbouwsysteem is uitermate efficiënt, zonder in te boeten op kwaliteit en comfort.
Stikstofarm en circulair bouwen
Hout is een wonderbaarlijk en duurzaam bouwmateriaal. Niet alleen omdat hout het enige bouwmateriaal is dat iedere dag in volume aangroeit maar ook omdat hout (bomen) CO2 uit de lucht absorbeert tijdens hun groeiperiode en als afgewerkt houtproduct blijvend deze CO2 vasthoudt. Uiteraard is al het gebruikte hout afkomstig van duurzaam beheerde bossen met PEFC-label. Wanneer je een boom velt op de juiste leeftijd, als hij bijna het maximum aan CO2 heeft opgenomen en niet echt meer kan groeien, dan is het de beste oplossing om hem als bouwmateriaal te gebruiken. Niet enkel het hout op zichzelf, maar ook voor de productie van houten materialen is er veel minder fossiele energie en water nodig in vergelijking met de productie van staal, beton of kunststof. Bovendien kan, hout als bouwmateriaal, na sloop in de circulaire markt gerecupereerd en hergebruikt worden.Om de klimaatdoelstellingen te bereiken, zet Europa een stap in de goede richting door het verplichten van de nieuwe EPBD-normen (Energy Performance of Buildings Directive).
Concreet betekent dit voor Vlaanderen, dat elke nieuwe woning zal dienen te voldoen aan de nieuwe BEN-normen 2021:
- Thermische isolatie: ≤ S31 en maximale U-waarden
- Energieprestatie: ≤ E30
- Binnenklimaat: minimale ventilatievoorzieningen en beperken van risico op oververhitting
- Hernieuwbare energie: = ≥ 15 kWh/m².jaar
Ruime vrijheid voor architect en bouwheer
De massieve technische houtpanelen van Van Houtven vinden hun toepassing zowel voor laag- tot hoogbouw. Complexe vormgevingen zoals grote gebogen uitkragingen, overdekte terrassen e.d. zijn mogelijk en herleiden secties/afmetingen en koude bruggen tot een minimum. Van modern tot klassiek, geen beperkingen, kortom een absolute vrijheid voor de architect en bouwheer.Enkele uitgevoerde realisaties:
Ook voor de bouwheer beschikt massieve houtbouw over een grote mate aan flexibiliteit. Houtbouw betekent niet automatisch dat het gebouw een houten uitstraling heeft, maar kan op allerlei manieren afgewerkt worden volgens uw persoonlijke stijl en voorkeur.
Mogelijke buitengevelafwerkingen
De voordelen van massieve houtbouw
- CO2-neutrale en circulaire bouwmethode/hout met PEFC-label.
- Snelle bouwmethode: 2 dagen voor doorsnee ruwbouwwoning (zie filmfragment project AS4 onderaan dit artikel)
Kan bij elke weersomstandigheid geplaatst worden gezien waterafstotend (geen wateropslorping zoals bij CLT). - Leidingschachten voor alle technieken worden op maat voorzien dmv. CNC-bewerking.
- Laag eigen gewicht (640 kg/m³), tot 60 % lichter dan traditioneel bouwen - categorie "Middelzware constructies".
- Afwerking: een brede waaier van gevelafwerkingen.
- Water neutrale ruwbouw: geen waterbehoefte voor de productie en plaatsing van de massieve panelen
- Aangenaam binnenklimaat door vochtregulerende eigenschappen van massief hout
- Solventvrije en watervaste verlijming “Food Certified”
- Brandweerstand: massieve houtbouw is brandveiliger dan traditionele bouwconstructies.
- Akoestiek: massieve houtbouw voldoet aan de norm voor akoestisch comfort gezien de aanwezige massa.
- Isolatie - luchtdichtheid: (Bijna) naadloze panelen - probleemloos bekomen van de BEN-norm (E<30).
- Uitermate vormvast: minimale vormverandering 0,005%, zowel loodrecht als evenwijdig.
- Veel minder transport bij het totale bouwproces.
- Meer veiligheid en netheid gezien ruwbouwafval quasi onbestaand is.
Van Houtven staat bekend voor zijn doorgedreven klantenbegeleiding. Alex Goeminne: “Onze prioriteit is dat de klant permanent wordt bijgestaan van A tot Z. Wij staan in voor een perfect afgewerkt project, dat naar eigen smaak en wensen wordt uitgevoerd.” Wil u meebouwen aan een duurzame toekomst? Bent u geïnteresseerd in deze manier van milieubewust bouwen en/of heeft u een potentieel project?
Wij kunnen dit gedetailleerder toelichten! Neem vrijblijvend contact op met Van Houtven – Houtbouw.