De Keerdoksite in Mechelen ondergaat momenteel een grote metamorfose. In dit gebied wil de stad Mechelen wonen, werken, handel, horeca, natuur en vrije tijd hand in hand laten gaan. Netbeheerder Fluvius vernieuwde daarom zijn hoofdkantoor en maakte een groot deel van de terreinen vrij voor de verdere ontwikkeling van het Keerdok. Dat resulteerde vorige week al in de opening van Parking Keerdok die plaats biedt aan zo’n 500 voertuigen.
.
Belangrijke eerste stap
De gemeenteraad bezegelde maandag een volgende belangrijke stap in de herontwikkeling van de site door het wegenisdossier en rooilijnplan in het kader van de verkavelingsvergunningsaanvraag voor Wattland goed te keuren. Hiermee werd de aanleg van al het nieuwe publieke domein goedgekeurd: wegenis, fietspaden, pleintje, groenzones, etc…Eind dit jaar zal het college van burgemeester en schepenen nog uitspraak doen over de verkavelingsvergunning zelf.Na het bekomen van deze vergunning bouwt de Antwerpse projectontwikkelaar Cores Development er de komende jaren een kwalitatieve woonwijk voor 195 gezinnen met een grote aandacht voor groen. De grootste appartementen komen aan de zuidzijde van de wijk in drie gebouwen met mooi zicht naar het water. Ten noorden van de Antonia Wolversstraat, de nieuwe ontsluitingsweg, komen een mix van compacte en ruime betaalbare appartementen, alsook grondgebonden gezinswoningen met een eigen tuinterras. De hele ontwikkeling zal volledig gasloos zijn waarbij de noordelijke gebouwen geothermisch verwarmd en gekoeld worden. De drie gebouwen aan de waterkant krijgen elk een eigen warmtepomp. Omzeggens alle bewoners zullen er ook kunnen genieten van een uniek zicht op de Dijle.
Grote aandacht voor groen en waterbeheersing
De Fluviussite is tot op vandaag zo goed als volledig verhard, maar daar brengt de projectontwikkelaar verandering in. Zo wordt er amper 30 procent van de oppervlakte bebouwd en is het aandeel nieuwe openbare en private groene ruimte substantieel. Het zuidelijke deel wordt bijgevolg volledig ingericht als ‘Wetlands’ om het regenwater op een natuurlijke manier samen te brengen en te laten infiltreren. Die groenzone, die groter is dan een voetbalveld, zal op die manier een grote rol spelen in de waterhuishouding van de wijk. De bestaande bomen blijven waar mogelijk behouden en er komen ook tientallen nieuwe bomen bij. Via een wandelpad en spelelementen, zoals speelstapstenen moet de wijk er een worden voor jong en oud.Volgende fases
Parallel bereidt Cores Development een aanvraag omgevingsvergunning (bouwaanvraag) voor de concrete invulling van de site voor. Als alles volgens plan verloopt, zal de ontwikkelaar in het eerste kwartaal van 2023 een aanvraag indienen. Cores Development zal dan ook de buurt uitgebreid informeren over hun plannen.Bij de herontwikkeling van de site tot Wattland werkt Cores Development samen met aannemer Vanhout/Besix Infra. Die zal instaan voor de heraanleg van het kruispunt N16 – Elektriciteitstraat, waardoor de ruimere zone rond het Keerdok goed ontsloten wordt. Architectenbureau HUB werd dan weer aangesteld om een stadsontwerp voor de woonwijk vorm te geven. In de huidige fase tekenen zij samen met de architecten van Bontinck A&E en het Mechelse bureau dmvA de verschillende gebouwen architecturaal verder uit. Landschapsbureau OKRA/ARA ontwierp alle groenzones en openbaar domein.