Algemeen

Mechelse wijk Nekkerspoel wordt grondig opgewaardeerd

Wijk Nekkerspoel wordt de komende jaren grondig opgewaardeerd. Belangrijke straten worden heraangelegd, de verkeerscirculatie wordt hier en daar anders ingericht en er komen nieuwe parkjes en woongebieden. In totaal wordt zo’n 3 miljoen euro geïnvesteerd. Waar dat geld naartoe gaat, wordt mede bepaald door de bewoners. Binnen het investeringsbudget is namelijk veel ruimte gelaten voor inbreng van de mensen uit de wijk. Aan de hand van een groot participatietraject wordt gepolst naar hun voorkeuren. Gisteren, op dinsdag 1 april, vond de eerste bewonerswerkgroep plaats en ging het participatietraject echt van start.

Twee ambassadeurs per cluster

Op 26 februari waren alle buurtbewoners uitgenodigd voor een eerste infovergadering. Daar kregen ze te horen welke plannen de stad heeft met de wijk, welke projecten daarvan al vast liggen en over welke zaken de buurt zeggenschap krijgt.

Nekkerspoel is met zo’n 7500 bewoners een van de grotere wijken uit Mechelen. Daarom werd de wijk opgedeeld in 11 delen of clusters. “Per cluster is gezocht naar twee ‘tolken’, vertegenwoordigers. Zij fungeren als de ambassadeurs van en aanspreekpunt voor de bewoners uit hun cluster. Het is hun taak om te vertolken wat er leeft in de buurt en daarbij rekening te houden met de mening van alle buurtbewoners”, zegt Katleen Den Roover, schepen van Wijk- en Dorpszaken. Op regelmatige basis organiseert de stad bewonerswerkgroepen met hen, waarvan die van 1 april de eerste was. Gisteren gingen stadsmedewerkers met de 26 ambassadeurs voor het eerst dieper in op de plannen voor wijk Nekkerspoel. Het was voor hen ook het ideale moment om met andere ambassadeurs ideeën uit te wisselen.

Nu is het de bedoeling dat de ambassadeurs actief gaan polsen naar verschillende meningen en draagvlak binnen hun cluster, en daarover terugkoppelen op volgende bewonerswerkgroepen. De participatie wordt georganiseerd rond vier thema’s: mobiliteit, groen, openbaar domein en voorzieningen.

De stad wil tegen eind april een eerste versie van een wijkontwikkelingsplan voor Nekkerspoel klaar hebben. Tijdens de maanden mei tot september organiseren de ambassadeurs per cluster een huiskamergesprek, waar het voorstel met de ruimere buurt wordt bekeken.

Gedurende het hele traject worden de bewoners bewust gemaakt van de budgetten die per investering nodig zijn. Enkele richtcijfers die ze zullen meekrijgen:
  • De aanleg van 1000 m2 park kost ± 115 000 euro
  • De aanleg van een fietspad kost ± 185 euro / m2
  • De heraanleg van rijweg kost ± 280 euro / m2
  • Het inzetten van extra personeel (straathoekwerker, politie, …) kost ± 250 000 euro per vijf jaar

“Middels een gestructureerd overleg met de bewoners willen we het draagvlak voor deze vernieuwing maximaliseren. Deze participatieaanpak is vrijwel uniek in Vlaanderen. We geven de wijk veel zeggenschap, maar vragen daar in ruil voor terug dat de bewoners op wijkniveau denken, en niet enkel aan hun persoonlijk belang. Daarnaast moeten ze rekening houden met het beschikbare budget. Eén keuze maken impliceert dat je niet kiest voor iets anders”, verklaart burgemeester Bart Somers.

Volg het traject op de voet

Via www.mechelen.be/samenvoornekkerspoel kan elke bewoner in Nekkerspoel ook online volgen wat er besproken wordt op de bewonerswerkgroepen en hoe het traject verder zal verlopen.