Meer dan 6,5 miljoen Belgen hebben geen(goedwerkende) rookmelder. Het is belangrijk om een goed werkende rookmelder te hebben. Zeker in december en januari wanneer we de meeste branden tellen.
De feesten komen eraan. Spijtig genoeg is dit ook het piekmoment qua branden. Het aantal branden ligt in december en januari heel wat hoger in vergelijking met de rest van het jaar.
In België komen meer dan 120 mensen jaarlijks om door brand. Vaak weten of beseffen mensen echter niet dat veel levens gered hadden kunnen worden door een werkende rookmelder. Het is ook niet onbelangrijk dat je door het plaatsen van een rookmelder het schadebedrag bij brand aanzienlijk beperkt.
”Een rookmelder geeft je tijd om te reageren. Allereerst kun je jezelf op tijd in veiligheid brengen en vaak zelfs een beginnende brand al blussen, voordat het vuur zich verspreid. Dit is afhankelijk van de oorzaak van de brand. Het is goed om te weten dat rookmelders levens redden", zegt Gina Verhasselt van Verisure België, deel van de toonaangevende Europese leider op het gebied van beveiliging voor brand en inbraak, Verisure by Securitas Direct . ”Toch tonen de laatste cijfers aan dat 65 procent van de Belgen geen (goedwerkende) rookmelder heeft” aldus Gina Verhasselt.
De primaire taak van een rookmelder is ervoor te zorgen dat de bewoners worden gewaarschuwd en zichzelf in veiligheid kunnen brengen in geval van brand. Het ontdekken van een beginnende brand kan ook aanzienlijk veel materiële schade voorkomen. Daarnaast zal u hoogstwaarschijnlijk ook spullen met een emotionele waarde, zoals familie albums en erfstukken nooit moeten missen.
Zelfs een kleine inspanning maakt een enorm groot verschil.
"Het grootste probleem is dat het merendeel van de Belgen geen (goedwerkende) rookmelder heeft. Als u een rookmelder heeft, bent u goed op weg. Of het nu een rookmelder van de bouwmarkt is of een meer geavanceerd systeem, maakt niet uit", zegt Gina Verhasselt. Hij beveelt ook aan om de batterijduur eens te controleren en rookmelders op een regelmatige basis na te kijken. Te veel mensen leven met een vals gevoel van veiligheid omdat hun huidige rookmelders hen niet beschermen:
"Een rookmelder gaat meestal tien jaar mee. Veel mensen die een huis of appartement hebben gekocht waar al een rookmelder hangt, weten niet hoelang de rookmelder er al hangt en/of hij nog goed werkt. Ook de technologie heeft de laatste tien jaar niet stil gestaan. Vandaag kan u bijvoorbeeld draadloze rookmelders kopen die zich met elkaar kunnen verbinden. Gaat één rookmelder in een kamer af, dan gaan de andere ook .", zegt Gina Verhasselt.
Aanbevolen voor jou
Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Elke werkdag het laatste nieuws in uw mailbox!
Aanmelden!Alleen de nieuwsbrief, geen spam