Vastgoed

Meer dan de helft van de beleggers denkt dat huizenprijzen nooit dalen

Meer dan de helft van de beleggers denkt dat huizenprijzen nooit dalen
Meer dan de helft van de Belgische beleggers is ervan overtuigd dat de huizenprijzen nooit zullen dalen. Dit verklaart waarom 53% van de ondervraagden vindt dat het momenteel een goed moment is om te investeren in vastgoed zoals studentenkoten, huurappartementen of -woningen.

Daarnaast toont de vastgoededitie van de ING-beleggersbarometer, opgesteld in samenwerking met Sudinfo, aan dat ongeveer een derde van de beleggers overweegt om in beursgenoteerd vastgoed te investeren. Deze trends bieden een interessante kijk op de voorkeuren en verwachtingen van Belgische beleggers in de vastgoedmarkt.

Meer dan de helft van de beleggers denkt dat huizenprijzen nooit zullen dalen

Het is geen geheim dat vastgoed bij de Belgen altijd bovenaan het lijstje van investeringen heeft gestaan. Zo gaat 82% van de beleggers akkoord met de stelling dat een eigen woning bezitten, zeer belangrijk is. Concreet is ongeveer drie kwart van de ondervraagde beleggers eigenaar of mede-eigenaar van zijn woning. Als men enkel de beleggers vanaf 35 jaar in beschouwing neemt, loopt dit percentage zelfs op tot 82%.

In de beleggerspopulatie ligt het woningbezit iets hoger bij Nederlandstaligen (77%) dan bij Franstaligen (70%), terwijl het bij mensen met een kleine beleggingsportefeuille (<10.000 euro) met 59% duidelijk onder het gemiddelde ligt.

Meer dan de helft (53%) van de Belgische beleggers denkt dat de huizenprijzen nooit zullen dalen. Amper 20% is het daar niet mee eens.

"Het klopt dat in de voorbije decennia de Belgische woningprijzen de minst volatiele in de Westerse wereld waren. Dat betekent dat de dalingen doorgaans beperkt bleven. Maar daaruit afleiden dat woningprijzen hier nooit kunnen dalen, is waarschijnlijk een brug te ver", volgens Peter Vanden Houte.



In welke mate is het volgens u op dit moment een goede of slechte tijd om te beleggen in...?

Type% Goede*Noch goede, noch slechte% Slechte**Weet niet
Een appartement om te verhuren5325157
Een studentenkot5225149
Een woning om te verhuren5130128
Een garage4832128
Een stuk bouwgrond45281711
Een serviceflat (assistentiewoning voor senioren)42301414
Een vakantiehuis of chalet in de Ardennen41321611
Een appartement aan zee40311910
Een opslagruimte37381312
Een stuk landbouwgrond28342413
Een hotelkamer24372217
* Som van 'goede tijd' en 'zeer goede tijd' ** Som van 'slechte tijd' en 'zeer slechte tijd'.

Zes op tien Belgen zien een tweede woning die verhuurd wordt als uitstekende belegging

In tegenstelling tot een aantal buurlanden, waar de verhuurmarkt veelal in handen is van grote ondernemingen, zijn er in België heel wat particuliere verhuurders. Zes op de tien beleggers denkt trouwens dat een tweede woning hebben die verhuurd wordt, een uitstekende belegging is.

Op dit ogenblik bieden een appartement om te verhuren, een studentenkot en een woning om te verhuren als vastgoedbelegging, volgens de Belgische belegger de beste perspectieven. Specialer vastgoed, zoals hotelkamers of landbouwgrond kan niet op veel enthousiasme rekenen.

Bijna een kwart van de Belgische beleggers heeft naar eigen zeggen al beursgenoteerde vastgoedbedrijven of fondsen in portefeuille. 37% vindt het nu een goed moment om in dergelijke bedrijven of fondsen te beleggen, terwijl 11% dat niet ziet zitten. En 31% overweegt ook daadwerkelijk om in de komende twaalf maanden een dergelijke investering te doen.

"Vastgoed kan een diversificatie van de beleggingsportefeuille zijn. Het voordeel met beursgenoteerd vastgoed is dat men voor relatief kleine sommen kan beleggen, terwijl fysiek vastgoed meestal substantiële investeringen vergt. Het nadeel is dat de koers van beursgenoteerd vastgoed, net zoals aandelen, volatieler is, terwijl de belegger bij vastgoed eerder aan waardevastheid denkt", besluit Peter Vanden Houte.