Een groep van bedrijven - samen de ‘Wood Window Alliance (WWA) – bundelde haar krachten om op objectieve en gefundeerde wijze de troeven van houten ramen in de verf te zetten. Houten ramen zien er niet enkel goed uit, ze gaan ook heel lang mee, hebben een goeie prijs-kwaliteitverhouding én ze zijn met voorsprong het meest milieuvriendelijk.
Gebruik van gecertificeerd hout een must in deze argumentatie
Voor de WWA leden, is het gebruik van gecertificeerd hout een van de hoekstenen van hun betoog. Een geloofwaardige garantie over de verantwoorde herkomst van het gebruikte hout vinden ze immers essentieel om troeven zoals de lage CO2 voetafdruk, de hernieuwbaarheid en andere factoren die van tel zijn in levenscyclusanalyses (LCAs) te garanderen.“FSC certificering heeft sterk bijgedragen in deze positieve evolutie van het marktaandeel voor houten ramen,” zegt Iain McIlwee (BWF Chief Executive), “en heeft ook geholpen om het negatieve imago rond houtkap die bossen vernietigd tegen te gaan en zelfs om te draaien.”
Ligt de klant er wakker van?
“Duurzaamheid is voor vele klanten geen topprioriteit, maar voor overheden, lokale besturen en meer ‘geïnformeerde’ opdrachtgevers is het wel reeds van groot belang,” zegt Iain McIlwee, “en in de nabije toekomst zal het steeds meer evolueren naar een ‘licence to operate’. “Nu reeds is het voor een groeiend aantal klanten en opdrachtgevers is een must, o.a. dankzij bvb BREEAM certificering en andere initiatieven zoals een duurzaam aankoopbeleid bij overheden”.Ook voor particuliere klanten biedt een FSC keurmerk een troef volgens McIlwee. “Steeds meer consumenten verwachten bijna automatisch dat ‘duurzaamheid’ ingebed zit in de producten die ze kopen. Steeds vaker is men al vertrouwd met het FSC logo, door de veelheid aan producten van papier tot tuinmeubelen waar het op te vinden is.”