Voor het eerst in jaren schreven zich in Vlaanderen meer mensen in om dit schooljaar een elektrotechnische opleiding te volgen. De totale toename bedraagt 2,6%. Van het Franstalig onderwijs zijn de cijfers op dit moment nog niet gekend. Enkele maanden geleden trok Vormelek nog aan de alarmbel vanwege de jarenlange stelselmatige daling van het aantal studenten dat koos voor een elektrotechnische opleiding in tegenstelling tot het stijgend aantal vacatures.
De trend is doorbroken, maar we zijn er nog lang niet
De cijfers wijzen uit dat dit schooljaar 2,6% meer mensen met een opleiding in elektrotechniek gestart zijn.
Vooral de deeltijdse opleidingen voor jongeren (DBSO en Syntra Leertijd) en de opleidingen voor werkzoekenden doen het erg goed in vergelijking met vorig jaar. Wat werkzoekendenopleidingen betreft, zijn er dit jaar zelfs meer dan 50% meer inschrijvingen. Maar ook in het voltijds secundair onderwijs is er een lichte stijging met 0,4%.
Enkele maanden geleden pakte Vormelek nog uit met dramatische cijfers over de tegengestelde evolutie in vraag en aanbod op het vlak van personeel in de elektrotechnische sector. Het aantal studenten elektrotechniek is de laatste jaren immers stelselmatig gedaald, de laatste 5 jaar alleen al met 20%. Tegelijkertijd zijn er dit jaar 31% meer vacatures in de elektrotechnische sector dan in 2011. Als de trendbreuk zich doorzet, is er een eerste belangrijke stap in de goede richting gezet!
“We zijn heel tevreden dat de dalende trend van de voorbije jaren in Vlaanderen eindelijk eens doorbroken is”, vertelt Hilde De Wandeler, directeur van Vormelek. “Eigenlijk doen al onze doelgroepen het beter dan andere jaren. Vooral bij volwassenen die hun carrière heroriënteren zijn er duidelijk meer mensen die opteren om elektriciteit of koeltechniek bij te studeren. Ook in het deeltijds onderwijs en Syntra Leertijd is er een significante stijging. Enkel in de grootste doelgroep, het voltijds secundair onderwijs, is de stijging niet spectaculair. Maar het is goed dat we ook daar een signaal krijgen dat er beterschap is en meer en meer mensen inzien dat (elektro)techniek een verstandige en toekomstgerichte studiekeuze is. Maar we zijn er nog lang niet. Er is nog steeds een groot tekort aan elektriciens.”
De kloof tussen de uitstroom van studenten en werkzoekenden uit elektrotechnische opleidingen en de vraag op de arbeidsmarkt blijft inderdaad groot. Bovendien komen de personen die deze stijging vertegenwoordigen pas binnen enkele jaren op de arbeidsmarkt. Om het nijpend tekort op te lossen, moet deze stijgende trend zich dus nog jaren doorzetten.
“Het is nog niet duidelijk of de cijfers een echte kentering betekenen in de perceptie van technische beroepen”, besluit De Wandeler. “We moeten dan ook blijven werken aan de herwaardering van de technische sectoren. En met reden: er is, zoals we al wisten, meer dan werk genoeg en ongeveer de helft van de elektriciens raadt zijn beroep aan aan kennissen en vrienden. Bovendien verdient een goede elektricien vaak meer dan de gemiddelde bediende.”
Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Elke werkdag het laatste nieuws in uw mailbox!
Aanmelden!Alleen de nieuwsbrief, geen spam