Algemeen

Meer jongeren kiezen voor bouw- en houtopleiding in Vlaanderen

Meer jongeren kiezen voor bouw- en houtopleiding in Vlaanderen
Dit schooljaar volgen 7.834 leerlingen een bouw- of houtopleiding in Vlaanderen (3e graad en 7e jaar), een stijging van 451 studenten ten opzichte van vorig jaar (+6%) en maar liefst 824 meer dan in het schooljaar 2022-2023 (+12%). "Dat meer jongeren kiezen voor een bouw- of houtopleiding is zeer goed nieuws voor onze sector", zegt Bouwunie-topman Jean-Pierre Waeytens. "Deze jongeren zijn stuk voor stuk potentiële instromers in onze sector. En dat is nodig, want de bouw blijft kampen met een structureel personeelstekort."

De bouwsector heeft de afgelopen jaren sterk ingezet op imagocampagnes en diverse initiatieven om jongeren warm te maken voor een opleiding in de bouw- en houtsector. "Die inspanningen lijken stilaan hun vruchten af te werpen", aldus Waeytens. Volgens Bouwunie zou het bouwonderwijs nog aantrekkelijker worden als scholen sterker inzetten op duaal leren en het concentreren van opleidingen.

Om jongeren die bewust kiezen voor een opleiding in de bouw extra te stimuleren, organiseert Bouwunie de wedstrijd 'Bouwstagiair van het Jaar'. De winnaar wordt eind april bekendgemaakt.

Het aantal leerlingen in de doorstroomrichtingen bouw- en houtkunde steeg dit schooljaar van 276 vorig jaar naar 348 dit jaar. Het aantal leerlingen in de dubbele finaliteit nam eveneens toe met 14 procent. Ook in het leertraject duaal leren gaan de cijfers in een serieus opwaartse richting (gem. +44%).

100% duaal leren voor wie kan

Bouwunie vindt dat het duaal leren een veel prominentere plaats in het bouwonderwijs moet krijgen. Waeytens: "Leerlingen die voldoende matuur en arbeidsmarktrijp zijn, zouden enkel maar een duaal leertraject in de bouw mogen volgen en dus geen voltijds leertraject met stage".

Jongeren uit een duaal traject zijn gegeerd bij werkgevers, net omdat ze met een pak meer werkervaring op de arbeidsmarkt komen. Scholen moeten daarnaast niet langer investeren in de meest actuele infrastructuur, waardoor ze hun middelen elders kunnen inzetten. En de bouwopleidingen krijgen volgens Bouwunie op die manier een opwaardering waardoor meer jongeren voor een bouwopleiding zullen kiezen.

Concentratie van opleidingen

Bouwunie betreurt dat de scholen nog geen werk maakten van het concentreren van bouwopleidingen per provincie of regio. De bouwopleidingen zijn nu te fel versnipperd en bovendien kan je in een straal van slechts enkele kilometers op verschillende scholen dezelfde opleiding volgen. Volgens Bouwunie worden de middelen die de sector aan de scholen ter beschikking stelt op die manier onvoldoende efficiënt ingezet. Zo'n concentratieoefening is volgens Bouwunie nochtans noodzakelijk om het bouwonderwijs aantrekkelijker te maken.

Bouwstagiair van het Jaar

Om jongeren die bewust voor een bouwopleiding kiezen en bovendien nog eens uitblinken in hun stage, organiseert Bouwunie de wedstrijd 'Bouwstagiair van het Jaar'. Alle leerlingen die dit schooljaar een duaal leertraject of een stage volgen vanuit een hout- of bouwopleiding inclusief deelsectoren in de tweede of derde graad of in een specialisatiejaar (Se-n-se of 7e jaar) komen in aanmerking. Het is de werkgever die de stagiair moet nomineren. De winnaar krijgt een mooie prijs. www.bouwunie.be/stagiair.