Buitenschrijnwerk

Meer licht in je woning? Check deze tips voor een duurzame lichtstraat

Meer licht in je woning? Check deze tips voor een duurzame lichtstraat
Comfortabel wonen heeft te maken met verschillende aspecten. Denk hierbij niet alleen aan stijlvolle meubels die prettig zitten, maar ook aan andere toevoegingen aan je woning die je woongemak verhogen. Zo speelt natuurlijk licht een grote rol bij comfortabel leven in je eigen huis.

Naast ramen en deuren via waar natuurlijk licht naar binnen kan komen, kun je een duurzame lichtstraat laten plaatsen voor meer natuurlijk daglicht in je woning. Wat is een lichtstraat precies en hoe kun je meer licht creëren met een duurzame lichtstraat? Je leest het in dit artikel.

Wat is een lichtstraat in je woning precies?

Wanneer je nog geen idee hebt wat een lichtstraat precies is, weet je ook niet hoe je zo'n constructie in je woning kunt (laten) maken. Een lichtstraat betreft een soort vlakke koepel die over het algemeen in een lange baan op een plat dak wordt geplaatst. In andere woorden: het is een soort raam of kozijn voor op het platte dak. De welbekende voorganger van de lichtstraat is de lichtkoepel. Het grote verschil tussen deze twee is dat de lichtstraat van echt glas gemaakt wordt, terwijl een lichtkoepel van polycarbonaat is gemaakt.

Daarnaast zie je vaak verschil in het uiterlijk. Lichtkoepels zijn, zoals de naam het al verklapt, een koepel waar licht doorheen kan komen. Lichtstraten zijn vaak plat en kunnen bestaan uit verschillende vormen, zoals een rechthoek of een vierkant. Ook is een zadeldak qua vorm mogelijk. Wat goed is om te weten, is dat lichtstraten in verschillende stijlen en materialen kunnen worden gemaakt. Kijk maar eens naar het aanbod van Glas123.nl, waar je van alles tegenkomt gemaakt van aluminium profielen.

Duurzame lichtstraat maken: kies voor energiezuinig glas

Nu steeds meer mensen het belangrijk vinden om duurzamer te leven is het niet heel vreemd om te kijken naar hoe duurzaam mogelijk je een lichtstraat kunt aanschaffen, bevestigen en gebruiken. Zo heeft het type glas dat je kiest voor de lichtstraat al een grote invloed op hoe duurzaam de constructie is. HR++ of triple glas is namelijk extreem isolerend, wat betekent dat je de isolatiewaarde van je huis verhoogt terwijl je tegelijkertijd profiteert van optimale lichtinval. Het resultaat? Een duurzamer huis, een lagere ecologische voetafdruk én een lagere energierekening. Kortom: de ideale combinatie.

Ook de constructie moet goed geïsoleerd zijn voor duurzaam wonen

Naast de keuze voor het glas is het een must om te letten op de constructie van de lichtstraat. Ook die moet namelijk goed geïsoleerd zijn om er zo voor te zorgen dat er zo min mogelijk warmte verloren gaat. Waar je zoal op kunt letten? Simpel: kijk bij de keuze van de constructie naar hoe isolerend het profiel van de lichtstraat is. Aluminium met thermische onderbreking is een duurzame en sterke optie om warmteverlies mee te voorkomen. Combineer je dit met hoogwaardig glas, dan heb je de ideale isolerende combinatie te pakken. Dit ga je al gauw merken aan je energierekening, maar ook aan het comfort thuis.

Let goed op de plaatsing van de lichtstraat op het dak

Wil je optimaal profiteren van warmte uit de zon met je lichtstraat, zodat je je eigen verwarming minder vaak aan hoeft te zetten? Met oog op duurzaam wonen is dat zeker een slim idee. Let in dit geval goed op waar je de lichtstraat precies gaat plaatsen. De positie hiervan bepaalt immers hoeveel licht er binnenkomt en hoeveel licht er wordt verspreid. Plaats je de lichtstraat op de kant richting het zuiden? In dat geval profiteer je van de maximale zon- en lichtinval. Maar: let wel op dat dit in de zomer kan leiden tot een erg warme ruimte, dus het kan geen kwaad om voor die periode te investeren in een zonnescherm op het triple glas of het HR++ glas.

Kijk ook naar gezondheid van binnenklimaat en zorgt voor ventilatie

Binnen duurzaam wonen moet je ook kijken naar hoe gezond je woont. In andere woorden: het binnenklimaat van je woning is van groot belang. Dit is voor je eigen gezondheid belangrijk, maar ook voor de 'gezondheid' van je huis en zelfs je energierekening! Hier komt natuurlijke ventilatie bij kijken. Kijk daarom goed naar de mogelijkheden voor ventilatie in je lichtstraat, zoals ingebouwde ventilatierooster of ramen die je elektrisch kunt bedienen. Op die manier voorkom je problemen met vocht, zorg je voor een frisse lucht in huis en blijft je energierekening lager, omdat nieuwe frisse droge lucht sneller opwarmt dan oude vochtige lucht. Ventileren is dus echt ontzettend belangrijk voor een gezond binnenklimaat.