Algemeen

Meer ontslagen in de bouw

Meer ontslagen in de bouw
“Het vertrouwen van onze bouwondernemers stijgt stapsgewijs. We zitten niet meer in het diepe dal, maar bijlange nog niet aan de top. ‘Ergens halverwege de berg’ omschrijft het vertrouwen van de bouw het best”, zegt Bouwunie-topman Jean-Pierre Waeytens naar aanleiding van Bouwunies driemaandelijkse Bouwbarometer. Die klokt in het tweede kwartaal van 2023 af op 98,4 punten. Een heel pak beter dan de 95,9 punten in het derde kwartaal van 2022, een dieptepunt. Maar wel nog steeds 1,6 punten verwijderd van de gezonde grens van 100.

“Goed kan je het zeker nog niet noemen”, aldus Waeytens. “Vooral het gekrompen werkvolume en de lage winstgevendheid blijven de bouwondernemers kopzorgen baren. Onze bouwbedrijven blijven nu eenmaal met hogere kosten zitten die ze niet altijd of onvoldoende kunnen doorrekenen”.

Dat het vertrouwen nog altijd niet op peil is, weerspiegelt zich in de tewerkstelling. Eén op 7 bouwbedrijven werkt met minder mensen in vergelijking met het begin van het jaar. Evenveel bedrijven denkt aan (verdere) ontslagen. “Personeel is het laatste waar je als ondernemer wil op besparen. Je put eerst alle andere mogelijkheden uit. Dat zoveel bedrijven mensen heeft ontslagen of denkt aan afvloeiing, zegt veel over hoe alle voorbije prijsstijgingen, loonindexaties en afhakende klanten er bij onze bouwbedrijven inhakten.

De faillissementscijfers in de bouw spreken in dat verband eveneens boekdelen. Dit jaar gingen al meer dan 1.000 bouwbedrijven over de kop”, besluit Waeytens. Toch mogen we volgens de bouworganisatie niet helemaal doemdenken. De vooruitzichten voor het najaar zijn hoopgevender. Zo zijn de orderboekjes iets verder in de tijd gevuld dan in de vorige kwartalen.

1 op 5 bouwbedrijven heeft nu meer werk dan in het eerste kwartaal van het jaar. 29% heeft minder werk. Dat wil zeggen dat de activiteit in de bouw opnieuw is afgenomen. Op korte termijn zit daar niet meteen beterschap in. 1 op 4 verwacht minder werk. Met de bouwvakantie voor de deur, een periode waarin traditioneel minder gewerkt wordt, is dat niet echt abnormaal. Vandaar dat het in deze interessant is om te kijken naar de vooruitzichten op langere termijn. En die zien er beter uit.

De orderboekjes zijn iets verder in de tijd gevuld dan in de vorige kwartalen. 31% heeft nog voor minder dan drie maanden werk (in het vorige kwartaal was dat bij 36% het geval en in het vierde kwartaal van vorig jaar 40%). 1 op 4 van de ondervraagde bouwbedrijven heeft nog voor minstens een half jaar werk (eind vorig jaar was dat maar 18%).

Minder personeel

14% van de bevraagde bouwbedrijven werkt met minder personeel in vergelijking met het begin van het jaar. 7% van de bouwbedrijven heeft een of meer extra mensen aangeworven in de jongste maanden, en 14% is dat van plan, terwijl eenzelfde percentage aan (verdere) ontslagen denkt. Ter vergelijking, vorig jaar rond deze tijd was 4 op 10 bouwbedrijven op zoek naar nieuwe medewerkers, vooral als extra werkkrachten.

Dalende winstgevendheid

1 op 5 bouwbedrijven zegt dat hun winstgevendheid de jongste drie maanden is afgenomen. 1 op 4 ziet die (verder) verslechteren in de eerstvolgende maanden.
Bovendien spreekt 1 op 3 (32%) over een toename van het aantal slechte betalers. Meer klanten betalen hun facturen te laat of maar gedeeltelijk. En 30% ziet de concurrentie toenemen, wat ook druk op de prijzen zet.
53% van de ondervraagde bouwbedrijven werkt vandaag met winstgevende prijzen, wat eigenlijk een evidentie zou moeten zijn voor alle bedrijven. De rest werkt break-even of met verlies (2%).