Op dit moment wordt slechts 1% van de woningen in Vlaanderen jaarlijks gerenoveerd, terwijl er ongeveer 3% per jaar moet worden verbouwd om alle woningen tegen 2050 energiezuinig te maken. Embuild Vlaanderen pleit daarom voor het behoud van de renovatieplicht, maar stelt voor deze te vervangen door een renovatiekorting om het proces te versnellen.
Meer renovaties, minder nieuwbouw
Terwijl het aantal nieuwbouwkredieten blijft dalen (-15%), nemen de renovatiekredieten opnieuw toe in 2024. Dat meldt de Beroepsvereniging van het Krediet (BVK). In vergelijking met de tweede trimester van 2023 steeg het aantal renovatiekredieten met een vijfde. Ook uit de vergunningsaanvragen blijkt diezelfde trend. Terwijl de daling van de afgelopen jaren voor nieuwbouw zich doorzet, blijft het aantal renovatievergunningen ook in 2024 toenemen. Dat blijkt uit een analyse van Embuild Vlaanderen.Maak van renovatieplicht een renovatiekorting
Bij de vorming van de nieuwe Vlaamse regering ligt het aanpassen van de renovatieplicht op tafel. Hoewel het systeem van de energieprestatiecertifcaten (EPC) grondig moet worden bijgestuurd, blijft Embuild Vlaanderen een fervent voorstander van de maatregel. Er zijn tot wel 99 redenen te bedenken die de betaalbaarheid van wonen onder druk zetten, maar de renovatieplicht is er geen van. De krapte op de woonmarkt, de hypothecaire rente en de hoge bouwkosten zijn gekende oorzaken, terwijl de renovatieplicht intussen de prijs van energieverslindende woningen doet stagneren of zelfs licht dalen. Daardoor wordt de kostprijs van een energierenovatie steeds meer verrekend in de woningprijs. Bovendien is de renovatieplicht nodig om op redelijke termijn het verouderde woningenpark in Vlaanderen energiezuinig te maken. Een fikse inhaalbeweging dringt zich op.Uit recente gegevens van notaris.be blijkt dat energiezuinige woningen in prijs blijven stijgen, terwijl woningen met een F-score erop achteruit blijven gaan. In vergelijking met vorig jaar zijn die meer dan 2% goedkoper geworden. Embuild Vlaanderen stelt voor dit prijscorrigerend mechanisme nog te versnellen door van de renovatieplicht ook een renovatiekorting te maken. Vandaag zijn er enkel prijsindicaties over renovatiewerken te vinden in het EPC van een woning. Maar de bouwfederatie wil dat bij het te koop aanbieden van een woning via een zoekertje, niet alleen de vraagprijs en het EPC-label worden weergegeven, maar systematisch ook de reële ingeschatte kostprijs van de energierenovatie om tot het minimum label D en het maximum label A te geraken. Kopers zullen daardoor nog meer gesensibiliseerd worden over toekomstige kosten die aan een woning verbonden zijn en daarmee rekening houden bij het bepalen van de prijs die ze bieden.