Bouwmaterialen

Meespringen op de trein van prefabricage is noodzakelijk

Meespringen op de trein van prefabricage is noodzakelijk
Prefabricage bouwen is de toekomst, daar zijn ze bij Vandersanden van overtuigd. De huidige situatie in de bouwsector, waarbij er een groot tekort aan werkkrachten heerst, materiaalschaarste en extreme energiekosten een reëel probleem zijn en de focus steeds meer komt te liggen op efficiëntie én duurzaamheid, dwingt de markt zich te oriënteren naar nieuwe bouwmethoden. Prefabricage en off-site bouwen is er daar één van. Geen nieuw begrip, maar toch nog niet voldoende ingeburgerd in onze bouwsector. Om bedrijven te ondersteunen in hun doorontwikkeling en de stap te zetten naar toekomstgericht bouwen, is er nood aan duidelijke informatie en partijen die oplossingen en hun visie aanreiken. De vakbeurs PREFAB speelt hier helemaal op in.

Bedrijven moeten mee de weg vormen naar de transitie

In Nederland staat de prefab-markt al stukje verder dan België. Mede door het feit dat Nederland, meer dan België, een projectenmarkt is en dat net hier prefabricage al een groter aandeel heeft dan op de particuliere bouwmarkt.

“Maar ook in België zien we een verschuiving naar meer projectbouw. Dit betekent meer kansen voor prefab. Grote bouwpartijen kijken meer naar de bouwtijd, optimalisatie, efficiëntie en daaraan gelinkt ook hun marge. De Belgische markt biedt dus een enorm potentieel voor prefab. Hoog tijd dat Belgische spelers mee op de trein springen of Nederlandse spelers komen de grens over”, stelt Roland Classen, marketingmanager bij Vandersanden.


“Als er een versnelling moet komen naar industrialisatie van de bouwsector, is dit moment een grote hefboom”, aldus Simon Knapen, Product Development Engineer bij Vandersanden. “En dan ben je er beter vroeg bij om de concurrentie voor te zijn en te laten zien wat je waard bent. Alle betrokken partijen moeten hun ogen en geest openzetten en mee nadenken over de toekomst. Hoe kunnen en moeten we het anders aanpakken? Samenwerking is daarbij cruciaal!”



Meespringen op de trein van prefabricage is noodzakelijk
Simon Knapen, Product Development Engineer bij Vandersanden

Grote opportuniteiten voor prefabricage

De prefab bouwmethode vraagt een intensievere voorbereidingsfase in vergelijking met traditioneel metselwerk. Maar biedt daarnaast tal van voordelen. De aannemer krijgt zo goed als kant-en-klare modules op de werf. Dankzij deze werkwijze bouw je op een heel snelle manier een volledige verdieping met zowel structuur, isolerende schil als gevelafwerking. Het idee om het productieproces maximaal te verschuiven van de werf naar een geconditioneerde fabrieksomgeving biedt veel voordelen. De kwaliteit is volledig onder controle en gebeurt onafhankelijk van weersomstandigheden. Op de werf werkt men sneller en met minder arbeiders dan bij de traditionele bouwmethode. Een bijkomend voordeel is dat deze oplossing toegepast kan worden zonder de bouw van een stelling rondom grote gebouwen. Dit alles mondt uit in aanzienlijk minder bouw- en faalkosten, wat het totaalproject aan het einde van de rit veel interessanter maakt.

O’Sea project in Oostende: geprefabriceerde bouwoplossing

Een prachtig voorbeeld van de mogelijkheden van prefab, is het O’Sea project in Oostende. Dit ambitieuze project bestaat uit een publieke ruimte en drie residentiële woontorens. Deze zijn volledig opgetrokken uit afgewerkte sandwichelementen, een prefab systeem waar de bakstenen op voorhand in verwerkt worden. Lees er hier meer over.

Meespringen op de trein van prefabricage is noodzakelijk
O’Sea project in Oostende

“Specifieke beurs is absoluut nodig.”

Ondanks de vele voordelen die prefabricage biedt, zijn er nog veel misconcepties rond. Daar kan de PREFAB-vakbeurs sterk in helpen. Op de beurs staan organisaties en bedrijven die actief zijn in off-site bouwen en renoveren, met de focus op slimme bouwmaterialen, bouwcomponenten, modulair en conceptueel bouwen en digitalisering, industrialisatie & productieautomatisering.

Onder de deelnemers de Belgische bedrijven Vandersanden, Sobelcomp, IBS en CAS Serviceburo.

“Professionals worden op de beurs verrast door technologieën en producten die ze nog niet kennen. Traditioneel bouwen kan je niet verbluffen, prefabricage kan dat wel”, besluit Roland Classen.


Praktisch

De PREFAB-vakbeurs vindt plaats van dinsdag 11 oktober tot en met donderdag 13 oktober 2022, van 10u tot 17u in de Brabanthallen in ’s Hertogenbosch (Nederland) en is gratis voor professionals mits registratie vóór dinsdag 11 oktober.