Woonprojecten

Meest duurzame woonproject van Brugge aangesloten op eigen energiecentrale

Meest duurzame woonproject van Brugge aangesloten op eigen energiecentrale
Rond een groene binnentuin van 3.500 vierkante meter komen 111 appartementen en woningen op wandelafstand van het historische hart van Brugge.
Vorige week werd de bouw officieel gestart van Kolenkaai, een duurzaam project in het meest ontwikkelde stadsdeel van Brugge. Waar vroeger de showroom en magazijnen van Van Marcke, specialist in badkamers en verwarming, stonden, komt nu een groene binnentuin van 3.500 vierkante meter. Daar zullen 111 nieuwe woningen verrijzen, die allemaal aangesloten worden op een warmtenet.

"Meer dan anderhalf jaar voor de oplevering is al 30% van het gebouw verkocht," aldus makelaar Nick Coeman van Dewaele Vastgoed. "Zeker in de huidige economische tijden is dat het beste bewijs dat deze stad nood heeft aan dit op en top duurzame project."

Meest duurzame woonproject van Brugge aangesloten op eigen energiecentrale
Aldric d'Oultremont (Van Marcke), Caroline Van Marcke en schepen Franky Demon (vlnr.) gaven in even aangenaam als bekwaam gezelschap het officiële startschot voor de bouw van Kolenkaai.

Nergens in de stad Brugge wordt met zo veel ijver werk gemaakt van stadsontwikkeling als op de 3 kilometer lange strook aan de Kolenkaai. Verschillende historische panden in de buurt worden gerenoveerd en herontwikkeld, de openbare ruimte wordt onder handen genomen en nieuwbouwprojecten als Kolenkaai zetten in op een duurzaam en betaalbaar aanbod aan woon- en buurtondersteunende ruimtes.

"De buurt rond Kolenkaai staat symbool voor hoe het Brugge van morgen zien. Rond onze historische en beschermde kern is er nood aan een woonaanbod dat tegemoetkomt aan de noden van vandaag. Ontwikkelaars als Van Marcke beseffen dat duurzaamheid niet beperkt blijft tot een gebouw, en dat idee onderschrijven wij volledig. Zo zorgen we met de nieuwe Krakelebrug voor meer veiligheid voor fietsers en sluit ze perfect aan op de nieuwe wandelstrook langs het water."

Dirk De fauw, burgemeester van Brugge


111 gezinnen krijgen nieuwe thuis met aardwarmte van op 150 meter diepte
De Kolenkaai wordt heraangelegd op maat van zachte weggebruikers, zodat het woonproject naadloos aansluit op het water.

Groene rand vrijwaren

De familie Van Marcke trekt met zijn eerste bouwproject volop de kaart van duurzaamheid. Dat begint al bij het opzet. Door zijn voormalige toonzaal, magazijnen en achterliggende gebouwen te herbestemmen, creëert ontwikkelaar MarckPoint (by Van Marcke Group) 10.000 vierkante meter nieuw woongebied zonder nieuwe ruimte aan te snijden. Zo kan de groene rand rond de stad gevrijwaard blijven, terwijl het woonaanbod vlak bij de stad en al haar faciliteiten er wel op vooruit gaat.

Dat er in Brugge nood is aan project als Kolenkaai, bewijzen de verkoopcijfers: 30% van de toekomstige woongelegenheden is al verkocht en in één van de kantoren vinden de boekhouders van Dfisc een nieuwe thuis.

Meest duurzame woonproject van Brugge aangesloten op eigen energiecentrale

"Het is geen geheim dat de nieuwbouwmarkt het niet makkelijk heeft. Dat we in zulke uitdagende tijden en nog voor de officiële start van de werken 30% van het gebouw verkocht hebben, bewijst dat hier de juiste keuzes gemaakt zijn. Zowel naar ontwerp, locatie als prijsstelling onderscheidt dit project zich van alle andere. We zijn ervan overtuigd dat dit met voorsprong het bestverkopende nieuwbouwproject van de stad is. Wie dit jaar nog overgaat tot een aankoop, geniet op 35% van de aankoopwaarde trouwens nog het gunsttarief van 6% btw."

Nick Coeman, makelaar van Dewaele Vastgoed


Meest duurzame woonproject van Brugge aangesloten op eigen energiecentrale
Grote terrassen en een spel van verschillende hoogtes zorgen voor een speels en luchtig geheel in het - zowel letterlijk als figuurlijk - groene gebouw.

Goedkopere energie

Ook op het vlak van energie worden duurzaam-en betaalbaarheid met elkaar verzoend. Kolenkaai is het eerste Brugse gebouw met een eigen energiecentrale. Na uitgebreid onderzoek om op de meest duurzame manier aan de energiebehoefte van de toekomstige bewoners te voldoen, richt Van Marcke een Energy Service Company (ESCO) op – zeg maar een energieproducent en -leverancier op maat van het project. Het hart van de centrale wordt gevormd door een BEO-veld dat bestaat uit 48 boorgaten tot een diepte van 150 meter onder de Kolenkaai ligt. BEO staat voor Boorgaten Energie Opslag – het best te vergelijken met een reusachtige chauffage onder de grond met een onuitputtelijke voorraad aan duurzame energie. Die zal via een buizensysteem warm water naar de woningen leiden.

"Met Kodij, zoals de ESCO heet, passen we de meeste innovatieve en duurzame energietechnieken toe. De gebouwen worden verwarmd en passief gekoeld via aardwarmte als energiebron. Op warme dagen zal het systeem met passieve koeling zorgen voor een aangenaam binnenklimaat, en dat helemaal gratis. Daarnaast wordt de site voorzien van hernieuwbare energie dankzij een installatie op het dak ​ met 302 zonnepanelen. Omdat we werken met een systeem op warm water voorzien we ook het sanitair warm water voor de bewoners, wat alles samen een maximaal comfort zal garanderen. Daarnaast zal dankzij de efficiënte energieregeling ​ de energiefactuur voor de bewoners in het gebouw altijd lager liggen dan de marktprijs, waarbij ook alle onderhoud van de installatie is inbegrepen. Bovendien zullen alle parkeerplaatsen kunnen uitgerust worden met een laadpaal, nu of in de toekomst. Kortom: Kodij zal de bewoners in Kolenkaai volledig ontzorgen."

Jan Masureel van Kodij (ESCO)


De eerste bewoners zullen hun intrek kunnen nemen in 2026. Wie het project nu al wil ontdekken, is welkom op de opendeurdag op zaterdag 28 september van 13 tot en met 16 uur en op zondag 29 september tussen 10 en 12.30 uur. Meer info: marckpoint.be.
Meest duurzame woonproject van Brugge aangesloten op eigen energiecentrale