"Meer dan anderhalf jaar voor de oplevering is al 30% van het gebouw verkocht," aldus makelaar Nick Coeman van Dewaele Vastgoed. "Zeker in de huidige economische tijden is dat het beste bewijs dat deze stad nood heeft aan dit op en top duurzame project."
Nergens in de stad Brugge wordt met zo veel ijver werk gemaakt van stadsontwikkeling als op de 3 kilometer lange strook aan de Kolenkaai. Verschillende historische panden in de buurt worden gerenoveerd en herontwikkeld, de openbare ruimte wordt onder handen genomen en nieuwbouwprojecten als Kolenkaai zetten in op een duurzaam en betaalbaar aanbod aan woon- en buurtondersteunende ruimtes.
Groene rand vrijwaren
De familie Van Marcke trekt met zijn eerste bouwproject volop de kaart van duurzaamheid. Dat begint al bij het opzet. Door zijn voormalige toonzaal, magazijnen en achterliggende gebouwen te herbestemmen, creëert ontwikkelaar MarckPoint (by Van Marcke Group) 10.000 vierkante meter nieuw woongebied zonder nieuwe ruimte aan te snijden. Zo kan de groene rand rond de stad gevrijwaard blijven, terwijl het woonaanbod vlak bij de stad en al haar faciliteiten er wel op vooruit gaat.Dat er in Brugge nood is aan project als Kolenkaai, bewijzen de verkoopcijfers: 30% van de toekomstige woongelegenheden is al verkocht en in één van de kantoren vinden de boekhouders van Dfisc een nieuwe thuis.
Goedkopere energie
Ook op het vlak van energie worden duurzaam-en betaalbaarheid met elkaar verzoend. Kolenkaai is het eerste Brugse gebouw met een eigen energiecentrale. Na uitgebreid onderzoek om op de meest duurzame manier aan de energiebehoefte van de toekomstige bewoners te voldoen, richt Van Marcke een Energy Service Company (ESCO) op – zeg maar een energieproducent en -leverancier op maat van het project. Het hart van de centrale wordt gevormd door een BEO-veld dat bestaat uit 48 boorgaten tot een diepte van 150 meter onder de Kolenkaai ligt. BEO staat voor Boorgaten Energie Opslag – het best te vergelijken met een reusachtige chauffage onder de grond met een onuitputtelijke voorraad aan duurzame energie. Die zal via een buizensysteem warm water naar de woningen leiden.De eerste bewoners zullen hun intrek kunnen nemen in 2026. Wie het project nu al wil ontdekken, is welkom op de opendeurdag op zaterdag 28 september van 13 tot en met 16 uur en op zondag 29 september tussen 10 en 12.30 uur. Meer info: marckpoint.be.