Nieuwbouw

Merkregistratie projectontwikkelaars neemt vlucht

Merkregistratie projectontwikkelaars neemt vlucht
Architectenbureaus moeten al langer rekening houden met het auteursrecht en modellenrecht. Zij laten gemaakte plannen registreren via het i-depot, waardoor andere bureaus hun ideeën en plannen niet kunnen verdonkeremanen. In mindere mate krijgen zij te maken met het merkenrecht, wat veeleer iets is voor projectontwikkelaars die steeds vaker hun merknamen laten registreren. Dat hoeft niet te verbazen, want die registratie kent nu eenmaal een aantal voordelen. Lees meer over het modellenrecht via deze link.

Merknamen bij projectontwikkeling

Vroeger pootte een projectontwikkelaar een appartementsblok neer en liet de rest over aan de syndicus en de vereniging van mede-eigenaars. Echter is hier al langer een verschuiving merkbaar. Steeds vaker krijgen projecten en gebouwen namen toebedeeld die ook op het gebouw worden aangebracht. Daarnaast gaat men onder dezelfde naam ook een aantal diensten uitbaten. Denk bijvoorbeeld aan een complex dat ook over een gedeeld zwembad beschikt, uitgebaat door de ontwikkelaar. Via dergelijke diensten tracht de ontwikkelaar van wonen een belevenis te maken en een bepaalde identiteit uit te stralen. Dat ontwikkelaars vervolgens hun merknaam registreren, hoeft dan ook niet te verbazen. Het is de beste manier om te voorkomen dat anderen onder gelijkaardige namen gelijkaardige diensten uitbaten.

Merkregistratie helpt verwarring te voorkomen

Een ander voordeel van het benoemen van een gebouw, is de eenvoudige vindbaarheid ervan. De naam klinkt dan herkenbaar in de oren en dat creëert meerwaarde. Want wonen in residentie De Teerlinck, dat wil toch iedereen? Die inspanningen gaan echter verloren wanneer een ander complex een gelijkaardige naam aanneemt. Merkregistratie maakt het de projectontwikkelaar eenvoudiger om te interveniëren, ook wanneer de naam van een andere ontwikkelaar louter verwarring kan veroorzaken. Dat zal bijvoorbeeld het geval zijn indien een nieuw complex zichzelf De Teerling zou noemen. Dit is geen kopie, maar toch mag het niet.

En zo blijft de vastgoedwaarde hoge toppen scheren. Iets waar niet alleen de projectontwikkelaar maar ook de individuele eigenaars de vruchten van plukken. En dat allemaal door een merknaam te gebruiken. Niet voor niets doen bedrijven als Starbucks en Apple het al langer.

Via merkregistratie inkomsten genereren

Wil dat dan zeggen dat andere bedrijven die naam niet mogen gebruiken? Helemaal niet. Maar dan moet het daarover wel afspraken maken met de rechtmatige houder van de merknaam: de projectontwikkelaar.

Voor derde bedrijven heeft dat zeker voordelen te bieden. Denk bijvoorbeeld aan een kuisfirma die onder die naam mag opereren. Zo’n kuisfirma heeft een strategisch voordeel, want in de oren van de bewoners is die naam heel betrouwbaar. Vooral bij assistentiewoningen, waar diensten van derde partijen zoals restaurants niet ongewoon zijn, gebeurt dat wel vaker.

Maar wat heeft de houder van de merknaam daar dan bij te winnen? Die houder staat het gebruik van zijn merknaam uiteraard niet zomaar toe. Tegenover een licentie staat er nu eenmaal een financiële vergoeding. En zo kan de projectontwikkelaar zijn inkomsten maximaliseren.

Wat zijn de gevolgen voor andere projecten?

Andere projectontwikkelaars moeten de intellectuele eigendomsrechten respecteren. Zo mogen ze niet zomaar een kopie van het gebouw neerpoten of een identieke of verwarrende naam aannemen. Wel mag een andere ontwikkelaar nog steeds een eigen gebouw neerpoten en gelijkaardige diensten, onder een andere naam, uitbaten. Net zoals jij een sociale mediawebsite mag ontwikkelen, maar dat het geen kopie mag zijn van Facebook of geen gelijkaardige naam mag dragen.