Verbouwen

Met deze handige tips begin je goed beschermd aan je verbouwingen

Met deze handige tips begin je goed beschermd aan je verbouwingen
Deze week vindt in Brussel Batibouw, het jaarlijkse Mekka voor bouwers en verbouwers plaats. In tijden van groot bouwenthousiasme wijzen de Belgische verzekeringsmakelaars op enkele aandachtspunten voor bouwers en verbouwers. Waar let je best op voor je aan de slag gaat?

Zonnepanelen verzekeren?

In Vlaanderen werden er vorig jaar zo’n 752 zonne-installaties geplaatst (een groei van 3,6 procent), wat het totaal op 284.105 brengt. Maar je zonnepanelen verzekeren, is dat eigenlijk nodig?

Alles hangt af van waar je zonnepanelen geplaatst worden, zo blijkt. Kelly Schamphelaere, woordvoerder van de onafhankelijke verzekeringsmakelaars in België: “Verzekeringsmakelaars raden af om een ‘all-in’ verzekering zonnepanelen af te sluiten. Zo’n verzekering wordt meestal aangeboden door de leverancier van de zonnepanelen, maar is vaak niet nodig. De bestaande verzekering is meestal al meer dan voldoende en bovendien vallen de zonnepanelen een bepaalde periode onder garantie, die afhangt van leverancier tot leverancier.”

Waar moet je verder op letten?
  • Zijn de zonnepanelen verankerd aan het huis? Of staan ze in een bijgebouw of in de tuin?
  • Worden de zonnepanelen op een schuin of plat dak geïnstalleerd?
  • Zijn de zonnepanelen gedekt tegen diefstal?

Aansprakelijkheid wordt aangepast

Verder wijst Schamphelaere er ook op dat de wetgeving binnenkort verandert: vanaf 1 juli zijn bouwers en verbouwers beter beschermd. Maanden of jaren na het uitvoeren van een bouwwerk kunnen er soms gebreken opduiken. Belangrijk is dan om na te gaan bij wie de verantwoordelijkheid ligt en wie opdraait voor de kosten. Dat is niet altijd even evident. Vanaf 1 juli is de aannemer verplicht om een verzekeringsattest te bezorgen aan de klant en als die een woonkrediet heeft afgesloten moet hij dat attest ook voorleggen aan de bank. Bij verkoop zal de notaris er ook voor moeten zorgen dat de koper het attest krijgt. Als klant of opdrachtgever is het dus erg belangrijk om na te gaan of de aannemer een verzekering afgesloten heeft.

Wees kritisch bij oplevering

Hoe dan ook, het is niet altijd gemakkelijk te definiëren welke schade onder de tienjarige aansprakelijkheid van de aannemer valt. Rechters doen meestal beroep op bestaande rechtspraak en het verslag van experts.

Daarom is bij schade een minnelijke schikking vaak de meest efficiënte oplossing.

Volg de oplevering van het gebouw dus zeer goed op! Gebreken die zichtbaar zijn bij de voorlopige oplevering moeten dán worden vastgelegd en opgelost in functie van de definitieve oplevering. Enkel niet zichtbare gebreken vallen nog onder tienjarige aansprakelijkheid.

Schamphelaere concludeert: “We raden alle bouwers en verbouwers aan om bij de voorlopige oplevering van het gebouw zeer kritisch te zijn en alle details na te kijken om latere discussie te vermijden. Gebreken die bij de definitieve oplevering zichtbaar zijn, vallen namelijk niet onder die tienjarige aansprakelijkheid.”