Op grote werven, waar bijvoorbeeld kantoor- of appartementsgebouwen worden opgetrokken, treft men steeds minder metselaars aan. Zelfs bij de bouw van éénsgezinswoningen kan men het verdwijnen van de metselaar stilaan een tendens noemen. Waarom is dit zo? Schaarste op de arbeidsmarkt ? Gebrekkige opleiding ? De lastigheidsgraad van het werk ?
Deze factoren spelen alle zeker geen onbelangrijke rol. Maar er is echter een andere, meer doorslaggevende verklaring: de niet aflatende zoektocht naar de beste rentabiliteit, een fenomeen dat men in alle sectoren kan terugvinden. Met het oog op deze rentabiliteit kiest de bouwsector steeds meer voor geïndustrialiseerde oplossingen. Nieuwe concepten worden uitgedacht die maar weinig nood hebben aan mankracht en vakkennis. De metselarij ontsnapt niet aan deze evolutie. Logischerwijze dringt de vraag zich op of het beroep van metselaar in deze omstandigheden nog een toekomst heeft. Is de conventionele metselarij nog wel rendabel?
Wij willen aantonen dat het beroep wél nog een mooi toekomstperspectief heeft. Traditioneel metselwerk blijft in meerdere opzichten interessant, op voorwaarde dat er op intelligente wijze met het materiaal en het bouwsysteem wordt omgesprongen – met respect voor het individu, het milieu en de rentabiliteit. In dit dossier getuigen enkele professionals uit verschillende domeinen van de bouwsector over hun ervaringen op dit gebied.
Traditioneel werken is steeds nog combineerbaar met rentabiliteit !
De metselaar is per definitie gehecht aan de traditie. Als leerling-metselaar steekt hij of zij tijdens het werk op de werf heel wat op van de meer ervaren collega’s. Dit is vaak een harde leerschool, maar diegenen die deze ‘praktijkopleiding’ goed doorstaan worden zelf metselaars –terecht fier op hun vakmanschap en vaak terughoudend om aangeleerde methoden te wijzigen. Velen onder hen staan argwanend tegenover voorgestelde innovaties.
Daarnaast heb je de « markt » waarbinnen de concurrentie exponentieel stijgt. Op deze markt worden steeds hogere prestatie-eisen gesteld, zowel wat betreft budget als wat betreft kwaliteit, snelheid en duurzaamheid.
Hoe kan men aan al deze nieuwe vereisten voldoen, zonder de rol en de fysieke integriteit van de metselaar te hypothekeren ?
Er is maar één mogelijk antwoord op deze vraag: de vakkennis van de metselaar behouden en tezelfdertijd de productiviteit en de kwaliteit van de uitvoering verhogen. Deze uitvoering is immers cruciaal voor de toekomstige prestatie van het gebouw. Als men aan deze elementen respect voor het milieu en voor de gezondheid van de metselaar toevoegt, krijgt men een succesvolle cocktail, waarvan men nog jaren kan genieten.
STABOBLOC… garantie voor de toekomst van de metselaar !
Het concept STABO laat toe om met de hulp van conventionele materialen elk type muur te bouwen. Hierbij wordt een traditionele uitvoeringsmethode gebruikt, die door een automatisch morteldoseersysteem wordt geoptimaliseerd.
Enkele voordelen van STABO zijn:
Productiviteitswinst ten opzichte van traditioneel metselwerk: het plaatsingssysteem, het ergonomische gereedschap, het lagere gewicht van de elementen en de stabiliteit van het metselwerk tijdens het plaatsen zorgen voor een snellere bouw.
Respect voor de gezondheid van de metselaar: Hoeveel metselaars klagen niet over hun gezondheid eens ze 40 worden? De vervaardiging, het vervoer en het gebruik van mortel vraagt een groot deel van de energie van de metselaar. Door de hoeveelheid mortel die nodig is om een muur te bouwen sterk te verminderen, wordt het werk fysiek minder belastend voor de metselaar.
Bezoek Roosens Bétons op Batibouw 2011 van donderdag 24 februari tot zondag 6 maart 2011 : Paleis 5, stand 305
Meer over Nieuwbouw
Brusselse bouwsector in gevaar na stopzetting Renolution-premies
17 januari 2025Steel look binnendeuren - IDA deuren in trendy aluminium
16 januari 2025Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Elke werkdag het laatste nieuws in uw mailbox!
Aanmelden!Alleen de nieuwsbrief, geen spam