Algemeen

Middelheimmuseum en de stad Antwerpen

De musea stad Antwerpen, met voor de hedendaagse beeldende kunst het Middelheimmuseum als vlaggenschip, zijn van groot belang voor het erfgoed en de kunst in de stad, maar kunnen niet alleen voor de dynamiek en aantrekkingskracht van de stad zorgen. Een museum, zeker een museum voor hedendaagse kunst, staat niet alleen in het stedelijke weefsel en heeft nood aan een dynamische omgeving om optimaal te kunnen functioneren.

De stad Antwerpen wil daarom in de zomer van 2012 een gediversifieerd aanbod van hoge kwaliteit stimuleren en kiest ervoor om een duurzaam beeldende kunstenproject op te zetten en dit met zoveel mogelijk partners. Het Middelheimmuseum is hier een centraal gegeven, dit samen met het M HKA, Extra City en de vele andere beeldende kunsten actoren in de stad. Deze zomer in Antwerpen wordt een veelbelovende beeldende kunstenzomer met een divers internationaal programma van tentoonstellingen.

Stad Antwerpen presenteert in samenwerking met Angelos de tentoonstelling Pietà’s van Jan Fabre. Het gaat om een unieke expositie van vijf grote marmeren sculpturen die vorig jaar te zien waren in Venetië tijdens de biënnale: Tools of Poetical Terrorism (Pietà I), Living Gravetomb (Pietà II), Fountain of Life Mimicking the Shape and Style of Miniature (Pietà III), Ascending Oracle Stones (Pietà IV) en de eigenzinnige interpretatie van de klassieke Pietà van Michelangelo, op ware grootte en onder de Fabre-titel Merciful Dream (Pietà V).

Het M HKA organiseert een grootschalige retrospectieve van het werk van Jimmie Durham. De tentoonstelling belicht uitvoerig zijn praktijk als activist, essayist, poëet, performancekunstenaar en beeldhouwer en schenkt ruime aandacht aan – in Europa – nooit eerder vertoond werk uit de jaren zestig en documentair materiaal.

Extra City toont een van Zuid-Afrika’s meest prominente fotografen, namelijk Santu Mofokeng. Samen met de kunstenaar selecteerde curator Corinne Diserens meer dan 200 beelden, teksten en historische documenten voor deze tentoonstelling Chasing Shadows. Thirty Years of Photographic Essays die eerder te zien was in het Parijse Jeu de Paume.

De bezoeker van de Antwerpse kunstenzomer zal een parcours doorheen de stad kunnen afleggen, van het Middelheimmusuem tot Park Spoor Noord en naast de hoger vermelde highlights o.a. kunnen kennis maken met de sculptuur Paradigm van Hans Op de Beeck in de inkomhal van Den Bell, de diverse permanente werken op deSingel-campus, de kunst in de publieke ruimte van de Engelse kunstenaar Richard Woods rond het Kievitplein, een sculptuur op de schouder van het MAS…

Zo realiseert Antwerpen op duurzame wijze een kunsten- en erfgoedbeleid, met een sterke mix van blijvende vernieuwing en tijdelijke impulsen.