Bouwmaterialen

Milieuvriendelijk bouwen – het gebruik van aluminium in duurzame projecten

Milieuvriendelijk bouwen – het gebruik van aluminium in duurzame projecten
Hotel Mercure, Katowice, Polen. Toegepaste systemen: MB-78EI, MB-86 SI, MB-SR50N HI+
Kan metaal ecologisch zijn? Als het aluminium is, dan wel! Investeerders kiezen graag voor aluminium gevelsystemen die veiligheid, functionaliteit, esthetiek en zorg voor het milieu voorop stellen.
Dat aluminium uitstekend past bij het concept van circulaire bouw, wordt bevestigd door talrijke prijzen en certificaten (BREEAM, LEED, Cradle to Cradle) die worden toegekend aan projecten die zijn voorzien van aluminium gevels.

Waarom kiezen investeerders van duurzame projecten voor aluminium? Hier zijn 5 redenen

Onderzoek dat is uitgevoerd door John Burns Real Estate Consulting (JBREC) voorspelt dat het aluminiumverbruik in de woningbouw de komende twee jaar met 34% - 51% zal stijgen. Welke eigenschappen maken het zo populair en waarom wordt het zo vaak toegepast in duurzame projecten? Laten we kijken naar vijf redenen waarom investeerders voor aluminium kiezen.

1. Volledige recycling van aluminium zonder kwaliteitsverlies

Aluminium is één van de meest gerecyclede materialen. Een gerecycled aluminium drankblikje, een auto en een gevel kunnen alledrie worden omgezet in hetzelfde nieuwe product, zonder kwaliteitsverlies. Dit proces kan bijna oneindig worden herhaald, en voor het tot stand brengen van een circulaire economie is dit de best mogelijke oplossing.

In de bouwsector richt de circulaire economie zich vooral op de technologische kringloop, dat wil zeggen de herverwerking tot een nieuw product. Dit is een uitdaging, omdat dergelijk hergebruik niet voor alle bouwmaterialen mogelijk is. Er wordt gekozen voor bouwmaterialen conform het concept van de circulaire economie, uit zorg voor het ecosysteem van toekomstige generaties.

In de hedendaagse bouw bestaat het merendeel van de recycling-activiteiten uit downcycling, d.w.z. materiaalverwerking met een eindproduct van mindere kwaliteit. Volgens UNEP (United Nations Environment Programme) ondergaat 91% van het bouwafval in Brussel, ongeveer 560 duizend ton, dit proces. Daarom is het zo belangrijk om alle recyclingprocessen te ondersteunen die eindproducten van dezelfde of zelfs betere waarde (upcycling) opleveren.

Aluprof aluminium gevels, zoals de MB-MT50N, hebben het bronzen Cradle to Cradle-certificaat verworven; een bevestiging dat ze voldoen aan de voorwaarden van de circulaire economie.

Milieuvriendelijk bouwen – het gebruik van aluminium in duurzame projecten
The Link, Antwerpen, België. Toegepaste systemen: MB-70HI, MB-77HS, MB-SR50N EFEKT, MB-SR50N HI+


2. Vermindering van de koolstofvoetafdruk met behulp van gerecycled aluminium

Het recyclen van aluminium bespaart tot 95% van de energie die nodig is om primair aluminium te produceren en brengt een eindproduct voort van even goede kwaliteit.

In haar productievestigingen maakt Aluprof gebruik van aluminiumschroot bij het smelten van aluminium blokken, waardoor de totale uitstoot van broeikasgassen afneemt van 16,7 ton CO2- e/t naar 2,9 ton.

Een perfect voorbeeld van de vermindering van CO2-uitstoot is het project "Centrum Południe" in de stad Wrocław (Polen), waarbij 46.950 kg aluminium is gebruikt. Dankzij het gebruik van gerecycled aluminium is een besparing gerealiseerd van wel 155.877,5 eCO2 – dit is meer dan de helft van de kosten voor de bouw van deze faciliteit met gebruik van primair aluminium.

Milieuvriendelijk bouwen – het gebruik van aluminium in duurzame projecten
Centrum Południe, Wrocław, Polen. Toegepaste systemen: MB-86 SI, MB-SR50N HI+

3. Duurzaamheid en weerstand van de constructie

Aluminium betekent niet alleen recyclen, maar is vooral een duurzaam en bestendig materiaal waarmee constructies kunnen worden gemaakt die jarenlang meegaan. Moderne wolkenkrabbers zouden niet mogelijk zijn zonder toepassing van aluminium, een bewijs hiervan is het Empire State Building – het eerste gebouw ter wereld waarbij aluminium werd toegepast. Aluminium en zijn legeringen zijn licht, sterk en duurzaam.

De corrosiebestendigheid van aluminium is te danken aan een spontaan gevormde oxidelaag die verdere oxidatie voorkomt. Hierdoor is het een materiaal dat de aankomende generaties ten dienste zal staan.

4. Verkleining van de koolstofvoetafdruk van transport

Het lichte gewicht van aluminium heeft ook invloed op de impact op het milieu van het bouwproces zelf. Het transport van bouwmaterialen naar de bouwplaats is verantwoordelijk voor ongeveer 10% van de CO2-uitstoot tijdens het bouwproces. Hoe lichter het materiaal en hoe korter de afgelegde afstand, des te beter voor het milieu.

Bij Aluprof bekommeren we ons om de vermindering van de koolstofvoetafdruk in elke productiefase. Daarom bevinden onze productievestigingen zich dicht bij elkaar, wat de CO2-uitstoot aanzienlijk vermindert.

De locaties waar we aluminium blokken produceren voor de productie van profielen (Kęty, Polen), zijn slechts 17 km verwijderd van de locaties waar we de profielen verven (Bielsko-Biała, Polen) – verduidelijkt Emmanuel Gregoire, Managing Director bij Aluprof Belgium NV.


5. Mogelijkheid voor gebruik in passieve projecten

Kan aluminium ecologisch zijn, ondanks dat het "koud" is? De vermindering van het energieverbruik tijdens de exploitatie van een gebouw is immers een prioriteit bij duurzame projecten. Op dit gebied blijkt aluminium een koploper te zijn.

Door geschikte technologieën en oplossingen in te zetten, behalen we bij Aluprof zeer hoge thermische isolatiewaarden. Bepaalde oplossingen – zoals bv. MB-104 PASSIVE verkregen certificaten van het Passive House Instytute – zegt Gregoire.


Milieuvriendelijk bouwen – het gebruik van aluminium in duurzame projecten
VINAŘSTVÍ LAHOFER, Dobsice, Tsjechië. Toegepaste systemen: MB-70EI, MB-SR50N, MB-104 PASSIVE

Let's Build a Better Future

De moderne bouw, die zich richt op milieuvriendelijke oplossingen met gebruik van aluminium, wijst ons de weg naar een duurzame toekomst. Dit metaal verbetert niet alleen de esthetiek van projecten, maar speelt ook een sleutelrol bij het creëren van ecologische en energiebesparende constructies.

Artikel gesponsord door Aluprof
Aluprof
ALUPROF BELGIUM NV
TVA BE: 0631.791.484
BTW BE: 0631.791.484
Zeelsebaan 61, 9200 Dendermonde
+32 52 258 110
aluprof.com/nl