Groenestroomcertificaten zijn subsidies voor het opwekken van alternatieve energie zoals windenergie, zonnepanelen en biomassa. De subsidies kosten de Vlaamse regering de laatste jaren steeds meer geld. Dit jaar zal de Vlaamse regering voor het eerst meer dan een miljard euro aan groenestroomcertificaten uitbetalen. Volgens experts kan en moet het anders. De huidige ondersteuning is te gul en moet teruggeschroefd worden, zeggen ze. Maar de Vlaamse Energieregulator VREG is het daar niet mee eens. De kosten worden nu deels doorgerekend aan de verbruiker, de bedrijven en particulieren.
Vorig jaar werden de subsidies al een keer hervormd. De steunmaatregelen werden naar beneden gecorrigeerd om in lijn te zijn met de huidige technologie en toch voldoende aantrekkelijk te zijn om investeerders aan te trekken. Aan de bestaande contracten werd toen echter niet geraakt en dat zal ook in de toekomst niet gebeuren, zegt André Pictoel van de VREG. "De Europese Commissie heeft onlangs een richtlijn uitgevaardigd waarin staat dat er best niet gemorreld wordt aan de huidige contracten omdat dat onrust zou creëren bij de investeerders en een afschrikeffect zou hebben op toekomstige investeerders."
Maar volgens sommige experts moet de huidige terugbetalingsregeling wel teruggeschroefd worden. "We kunnen niet blijven betalen voor zonnepanelen die al lang afgeschreven zijn", zegt Pascal Vermeulen in De Morgen. Vermeulen werkt voor het groene studiebureau Climact dat onder meer werkt voor de federale overheid en enkele grote bedrijven. In het Verenigd Koninkrijk bestaat al een systeem waarmee de overheid dit soort maatregelen kan terugdraaien. Waarom zou het dan bij ons niet kunnen?"
Aanbevolen voor jou
Meer over Duurzaam Bouwen
Energieopslag als basis van de energietransitie
19 december 2024Boekentip: Puur natuurlijk wonen
12 december 2024Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Elke werkdag het laatste nieuws in uw mailbox!
Aanmelden!Alleen de nieuwsbrief, geen spam