Net nu de klimaatconferentie COP28 halfweg is, wordt ook de Climate Future Project Award uitgereikt. Met andere woorden: een award voor het bouwproject dat een aanzienlijk ecologisch verschil maakt door z'n innovatie en duurzame ontwerp en zijn vermogen om zich aan te passen aan de klimaatverandering. Het is één van de grote awards die gisteren werd uitgereikt op de Belgian Construction Awards waar veelbelovend, creatief en innoverend vakmanschap van de bouwsector bekroond wordt.
Eén van de gereputeerde duurzaamheidsawards ging naar Revive - destijds al het eerste Belgisch B Corp gecertificeerd bedrijf - en meer specifiek naar het Minerve-project in Edegem. Het project dat op de vervuilde voormalige Agfa Gevaert-site werd gebouwd, staat al langer bekend als een pioniersproject en werd al in de planningsfase, jaren geleden, aangekondigd als de duurzaamste wijk van Antwerpen. Dat wordt nu ook bevestigd en zelfs opengetrokken voor heel België.
Duurzaamheid op eerste plaats
Minerve telt 330 nieuwe woningen en appartementen, omgeven door bijna 2,5 hectare groen, quasi vergelijkbaar met de oppervlakte van vier voetbalvelden. De hele site is in totaliteit 6 hectare groot en was voor 92% een verharde site. Als het project in 2025 volledig voltooid is, zal bijna de helft van de site uit onverharde ondergrond bestaan, zeg maar openbare groenruimte waar iedereen van kan genieten.De nieuwe woonwijk zet duurzaamheid duidelijk op de eerste plaats: zo werden fossiele brandstoffen er volledig geweerd door de aansluiting op een warmtenet, werd er stevig ingezet op duurzaam watergebruik, en kuisten ze de oude bakstenen van de loodsen op om te hergebruiken in het openbaar domein. Daarnaast vind je er ook een nieuw woonconcept: de ‘groeiwoning’, een huis dat later nog gemakkelijk een extra verdieping kan krijgen. En tot slot pakte Revive de historische overstromingsproblemen van de buurt aan, onder meer door te ontharden en het creëren van een doorlaatbare bodem, waterbuffers, enz.
100 hectare natuur
En misschien nog belangrijker: zowel met het project Minerve als met Revive als bedrijf tonen ze elke dag dat duurzaamheid en rendabiliteit hand in hand kunnen gaan. Revive, wiens roots in Gent liggen, herstelde zo als onderneming vrijblijvend sinds vijftien jaar al 100 ha natuur op een totale portefeuille van 260 ha residentiële herontwikkeling. Dat is meer dan wat in de originele ambities van de natuurherstelwet staat.