Duurzaam Bouwen

Minister Turtelboom reikt 1ste Slimme GEIT uit op 5 november

Het Energietrio Vlaams minister Annemie Turtelboom, Gentse schepen Tine Heyse en directeur van Passiefhuis-Platform Els Vanden Berghe maken de winnaar van de gloednieuwe innovatieprijs de ‘Slimme GEIT’ bekend op 5 november 2015 tijdens het jaarlijkse NZEB Symposium Passive & Beyond. Dit NZEB Symposium - Passive & Beyond rond de transitie naar energie-efficiënt bouwen en renoveren, strijkt voor het eerst neer in de stad Gent. “De grote publiekstrekker is de allereerste innovatieprijs de ‘Slimme GEIT’ die Vlaams minister van Energie Annemie Turtelboom zal overhandigen aan die bijdrage van 2015 die er voor de energiezuinige bouwsector uitspringt. Schepen Tine Heyse is gastvrouw en financiert deze award van de hand van Gentse ontwerper Joris Thys”, zegt algemeen coördinator Els Vanden Berghe van vzw Passiefhuis-Platform, de organisator van dit toonaangevend symposium en netwerkevenement.

GEIT: een knipoog

Voor wie het nog niet wist: GEIT staat hierbij uiteraard voor Gebouw, Energie-efficiëntie, Innovatie en Techniek. Hoe die GEIT-award er precies uitziet? “Dat verklappen we nog niet, maar de award is in lijn met dit symposium... innovatief!”

Het NZEB symposium, ondertussen toe aan een 14de editie, focust op de grote uitdagingen van nearly-zero-energy bouwen. “Hoewel een solide technische know-how zich verspreidt, stellen innovaties en de veranderende bouwsector, beleidsstrategieën en wensen van de consument ons net voor nieuwe vraagstukken. De vraag is immers niet langer of we energiezuinig verbouwen, maar wel hoe?”, zegt Els Vanden Berghe.

"Het is te weinig gekend dat energiezuinig bouwen een boost geeft aan de economie en de overheidsfinanciën, het is te weinig gekend dat leerlingen beter presteren en zorgbehoevenden een beter comfort hebben in passiefgebouwen"

Nieuwe markt

Dit symposium toont op donderdag 5 november deze sterk veranderende markt. Volgens organisator Passiefhuis-Platform vraagt dit ook om een nieuwe mindset: “Iedereen weet dat energiezuinig bouwen beter is voor het milieu, een gezonde binnenlucht, de elektriciteitsfactuur en het dagelijkse comfort – denk ook aan betere leerprestaties van schoolgaande jeugd en beter comfort voor zorgbehoevenden in rusthuizen en ziekenhuizen. Wat echter te weinig gekend is, is dat dit een boost geeft aan de lokale en regionale economie dankzij extra jobcreatie. En dat dit een boost is voor de overheidsfinanciën: door een daling van de werkloosheid, minder ziekteverzuim en meer belastinginkomsten, komt er geld vrij, dat idealiter wordt gebruikt om te herinvesteren in kostenefficiënte energetische renovaties. De Europese doelstelling dat in 2050 de CO2-uitstoot van woningen 88% tot 91% moet verminderen tegenover 1990, is zo best haalbaar.”

Alle info over het inhoudelijke programma vindt u op www.nzeb.be/nl/programma-overzicht.