Vastgoed

Minister Van den Bossche schoffeert sociale huisvestingssector

Minister Van den Bossche vond het nodig om anderhalve maand voor de verkiezingen uit te pakken met een ‘grote schoonmaak’ in de sociale huisvestingssector. In een beweging bevestigt ze ook nog maar eens de clichés van een sector van postjespakkers, troostprijzen, amateurs, fraudeurs,…
‘We betreuren, nog maar eens, de negatieve manier waarop deze operatie in de pers wordt gebracht door minister Van den Bossche. Het moment waarop dit naar buiten komt en het gebrek aan overleg in deze is frappant.’zegt Björn Mallants, directeur van VVH. ‘Dit is een belediging voor de duizenden medewerkers en bestuurders die elke dag het verschil maken voor 150.000 gezinnen.’

Gebrek aan overleg

De Vereniging van Vlaamse Huisvestingsmaatschappijen vindt het vreemd dat na vijf jaar beleid pas op het einde van de legislatuur werk wordt gemaakt van deze blijkbaar ‘broodnodige’ hervorming, die grosso modo herleid wordt tot het ‘schrappen van postjes’. En dit zonder noemenswaardig overleg met de sector. Een maal, eind februari, werd de sector hierover gehoord op het kabinet van de minister. Dit terwijl de sector de afgelopen vijf jaar zeer intens heeft samengewerkt met de visitatieraad sociale huisvesting, de ondersteunende administraties en het beleid en zelf meerdere initiatieven heeft genomen om de werking van de sector te optimaliseren (studiedagen rond diverse wetgeving, uitwerken van deontologische codes, groepsaankopen, informatiesessies rond het beheer van patrimonium,…). ‘De bereidheid om mee te werken aan de verdere professionalisering van onze sector is dus duidelijk aanwezig.’ stelt Björn Mallants.

Negatieve beeldvorming versterkt

Minister Van den Bossche zet wat dat betreft de negatieve communicatie over de sociale huisvestingssector voort, die ook reeds de tenuer vormde bij haar communicatie over de eerste visitatierapporten. Blijkbaar is elke gelegenheid goed om de sociale huisvestingsmaatschappijen met alle zonden van Israel te overladen.
Op hetzelfde moment blijft de minister afwezig op momenten waar door vele enthousiaste medewerkers en bestuurders uit de sector wordt gewerkt rond de verbreding en verdieping van sociaal wonen. Op de studiedag rond een jaar visitatieraad sociale huisvesting (afgelopen februari met 200 deelnemers), waar tevens zes prijzen voor inspirerende projecten sociaal wonen werden uitgedeeld (voorzien om uitgereikt te worden door de minister), stuurde de minister haar kat. Ook op Woonforum, waar 600 aanwezigen een tweetal weken geleden een debat volgden over sociaal wonen met zes Vlaamse volksvertegenwoordigers op basis van input uit de sector, tekende de minister niet present. De vele inspanningen die de sector levert komen volgens de minister blijkbaar tot stand ondanks eerder dan dankzij de sociale huisvestingsmaaschappijen.

Maar als de rekening van de sector gemaakt kan worden op basis van clichés en gratuite generalisatie is de minister er wel als de pinken bij.
‘We betreuren, nog maar eens, de negatieve manier waarop deze operatie in de pers wordt gebracht door minister Van den Bossche. Het moment waarop dit naar buiten wordt gebracht en het gebrek aan overleg in deze is frappant.’zegt Björn Mallants, directeur van VVH.

Urgente noden niet aangepakt

Blijkbaar is het schrappen van een aantal bestuursfuncties voor de minister momenteel de grote prioriteit in de sector. ‘Terwijl we nog steeds geen duidelijkheid hebben over projecten die opgestart zijn in het kader van de ‘sociale last’, hoewel de vernietiging van het Decreet Grond- en Pandenbeleid al dateert van november 2013. Ook de renovatiebudgetten zijn weer bijna ‘opgebruikt’.’ aldus Mallants. ‘Bovendien werken we reeds jaren constructief en intensief mee met het beleid om de verdere professionalisering van de sector vorm te geven. Dit ‘snoeien van bestuursmandaten’ - zonder een gedragen voortraject - ‘opleggen’ strookt toch echt niet met goed bestuur. Zulke zaken komen tot stand op basis van overleg van onderuit. Dit is overigens een eenzijdig dictaat aan de vele andere aandeelhouders – vaak lokale besturen maar ook private organisaties – die op de Algemene Vergadering dergelijke beslissingen vorm moeten geven.’

Sector plant juridische stappen

VVH betreurt het negatieve beeld dat opnieuw door de minister wordt opgehangen van een sector waar vele medewerkers en bestuurders dagdagelijks het verschil maken voor 150.000 gezinnen als dam tegen armoede. Een sector ook die de gevraagde versnelling in productie vorm geeft, en ongeveer een miljard euro per jaar in de bouwsector injecteert.
‘Het is ook vreemd dat de minister dit communiceert voor het advies van de Raad van State is gegeven. Het betreft hier een verregaande intrusie op de autonomie van onze privaatrechterlijke vennootschapsvorm. De vraag stelt zich of dit wel kan, zeker binnen een regeringsbeslissing. Andere uitzonderingen op de vennootschapswetgeving zijn decretaal verankerd in de Wooncode,’ zegt Mallants. ‘Sowieso zullen wij deze inbreuk op onze autonome vennootschappen juridisch onderzoeken en indien nodig stappen zetten om dit aan te vechten.’