Duurzaam Bouwen

Misverstanden omtrent zonne-energie

Er bestaan heel wat misverstanden over de toepassingsmogelijkheden van zonne-energie: welke toepassing is waarvoor geschikt, kan er sprake zijn van zonne-energie bij bewolkt weer… Hierbij een overzichtje van de meest voorkomende misverstanden omtrent zonne-energie én de antwoorden van een specialist ter zake.

Stelling 1: Als de zon niet schijnt, is er toch zonne-energie
FOUT
Als de zon schijnt, wekt ze in principe altijd energie op. Maar omdat thermische zonnepanelen energie opwekken door de warmte van de zon, en niet door het licht, kan gesteld worden dat er minder zonne-energie is bij een bewolkte hemel.

Stelling 2: Ik kan het hele jaar door genieten van ‘gratis’ warm water en verwarming als ik maar genoeg zonnepanelen plaats
FOUT
De oppervlakte zonnepanelen moet worden aangepast aan de inhoud van de zonneboiler. Te veel m² zonnepanelen leidt tot overdimensionering. Doorgaans is het mogelijk 50 liter sanitair water op te warmen met 1 m² zonnepanelen. Stel dat je een boiler van 300 liter hebt, 6 m² vlakke zonnepanelen en een zonnige zomerdag. Dan is al het water in een uur opgewarmd en gaat de overige zonne-energie verloren. Daarom is het noodzakelijk dat er een individuele, nauwkeurige, berekening gedaan wordt, afhankelijk van onder andere de warmwaterbehoefte en de oriëntatie van de zonnepanelen. Daarnaast geldt ook dat een oneindig aantal panelen en een oneindig grote opslagboiler niet kunnen verhinderen dat ’s winters de zon ondergaat om 17 uur.

Stelling 3: Als ik zonnepanelen wil plaatsen, moet ik mijn hele verwarmingsinstallatie vervangen
FOUT
Een zonne-energiesysteem bestaat altijd uit panelen en een boiler. De zonneboiler wordt in combinatie met de verwarmingsketel geplaatst, niet in de plaats van. De bestaande verwarmingsketel blijft haar dienst bewijzen, en wordt gekoppeld aan de zonneboiler. De zonneboiler voorziet, op jaarbasis, voor 50 à 60 % in de warmwaterproductie met zonne-energie. De rest van de warmwaterproductie gebeurt door de ketel. De zonne-energiesystemen van Vaillant zijn compatibel met de meeste verwarmingsinstallaties, op gas of stookolie.

Stelling 4: Om gebruik te maken van zonne-energie, moeten de panelen naar het zuiden gericht zijn
FOUT
Zonnepanelen moeten altijd gericht zijn naar de hoek tussen het zuidwesten en het zuidoosten. Hoe minder zuidelijk ze staan, hoe meer m² er nodig zijn. Daarbuiten is het rendement veel te laag. Het heeft dus geen zin zonnepanelen te plaatsen als de richting buiten deze hoek valt.

Stelling 5: Zonnepanelen gaan snel kapot
FOUT
De panelen zijn vervaardigd met Borosilicaatglas. Dit veiligheidsglas warmt niet op en is bestand tegen de zwaarste weertypes (harde regen, hagel) een bal of stenen,... Zonnepanelen zijn erg duurzaam. De zonnevloeistof die zorgt voor de snelle opwarming van het water in de boiler bestaat uit een mengsel van glycol (antivriesproduct) en water. Het is deze vloeistof die om de drie jaar moet worden nagekeken en eventueel vervangen worden om het rendement te behouden.

Stelling 6: Het is onmogelijk de investering terug te verdienen
FOUT
Als het aantal m² goed is afgestemd op de opslagcapaciteit van de boiler en als de zonnepanelen gericht zijn op het zuiden, kan de investering worden terugverdiend en dankzij de premies nog vlugger. Bovendien maakt zonne-energie de particulier minder afhankelijk van andere energiebronnen, en dat is de toekomst.