Algemeen

Mogelijk verboden steun Brabant aan Heijmans

De provincie Noord-Brabant heeft zich met de aankoop van 32 hectare grond van bouwbedrijf Heijmans mogelijk bezondigd aan verboden staatssteun. Secretaris Piet de Kroon van de Zuidelijke Rekenkamer heeft dat dinsdag gezegd in toelichting op een onderzoek naar het grondbeleid van de provincie.

De Rekenkamer oordeelt dat de betaalde € 9,5 mln ver boven de gangbare prijs ligt. Maar het belangrijkste verwijt is dat voormalig CDA-gedeputeerde Paul Rüpp het ambtelijke advies voor een onafhankelijke, externe taxatie met het oog op verboden staatssteun niet opvolgde en bovendien Provinciale Staten niet informeerde over de aankoop.

Bouwbedrijf Heijmans wendde zich in april tot de provincie in verband met ernstige financiële problemen door de kredietcrisis. De schuld van het bedrijf was door tegenvallende resultaten ver opgelopen. De Rekenkamer meent dat bij de provincie alle alarmbellen moeten gaan rinkelen als een bedrijf met die reden aanklopt, aldus De Kroon.

Een maand later was de transactie bezegeld en werd de provincie eigenaar van verschillende percelen agrarische grond in verschillende gemeenten in Brabant. Ook de enkele betrokken gemeenten zijn niet op de hoogte gebracht. De Rekenkamer uit een 'ernstige bedenking', de zwaarste kwalificatie die de organisatie ooit heeft gehanteerd.

Noord-Brabant weerspreekt de aantijgingen. De provincie meent dat er een goede deal is gemaakt en niet te veel is betaald. 'De aankoop was een goede kans om de strategische grondvoorraad te versterken. De Rekenkamer baseert zich op historische verwervingprijzen terwijl de actuele marktwaarde van belang is', aldus een woordvoerder van de provincie. Volgens hem is € 29,81 per m2 betaald, terwijl projectontwikkelaars grondprijzen bieden tussen de € 30 en € 35. De transactie is bovendien tot stand gekomen na twee interne taxaties, dus bestond geen enkele reden om over de prijs te twijfelen, meent de provincie. Dat de risicobeoordeling van de transactie niet is bekendgemaakt, heeft te maken met de beursgevoeligheid.

De Rekenkamer meent dat er geen reden voor geheimzinnigheid was omdat Heijmans zelf in april al in een persbericht de penibele situatie bekendmaakte en aankondigde grond te gaan verkopen.
Build for Life