Nieuwbouw

Mogelijke gevaren op bouwplaatsen

Mogelijke gevaren op bouwplaatsen
Werken op bouwplaatsen is als jongleren - het vereist vaardigheden, aandacht voor detail en bovenal een bewustzijn van de objecten die door de lucht vliegen. Een klein moment van onoplettendheid leidt hierbij soms tot een botsing met de werkelijkheid. In de bouwwereld vinden deze botsingen letterlijk plaats. Laten we eens kijken naar de meest voorkomende gevaren die loeren op de bouwplaatsen.

Snijwonden

Snijwonden gebeuren in een flits, maar de gevolgen kunnen langdurig zijn. Van rondvliegend metaal tot onafgewerkte, scherpe stukken hout; overal zijn gevaren die je huid kunnen openhalen. Maar hoe wapen je jezelf hiertegen? Snijbestendige handschoenen dragen is veruit de beste optie. Misschien voelen ze eerst een beetje luxe aan, maar je handen zullen je dankbaar zijn als je aan het einde van de dag zonder sneeën naar huis gaat. Wees dus slim door op zoek te gaan naar snijbestendige handschoenen die perfect passen.

Valgevaar

Hoe vaak horen we niet verhalen van iemand die even niet oplette en zo een paar meter naar beneden viel? Daarom is het belangrijk dat je altijd je veiligheidsharnas draagt en zorgt dat je vastgekoppeld bent, zeker als je op hoogte werkt. Het lijkt een beetje een gedoe om telkens die harnas aan te trekken en jezelf vast te koppelen, maar je wilt echt niet die persoon zijn die een koffiepauze op de eerste hulp doorbrengt.

Elektrocutie

Elektrocutie is een sluipmoordenaar op bouwplaatsen. Maar hoe blijf je veilig? Zorg als eerste dat je weet waar de kabels lopen. En dan hebben we het niet alleen over de zichtbare exemplaren! Voordat je gaat graven of boren, check altijd of er geen gevaarlijke kabels onder de oppervlakte liggen te wachten. Gebruik ook de juiste uitrusting. Rubberen handschoenen en laarzen zijn een levensredder – letterlijk.

Beknellingen

Beknellingen: het zijn van die ongelukken die je echt niet ziet aankomen. Je werkt rustig aan iets, en bam, ergens zit een lichaamsdeel vast. Niet leuk. Maar hoe blijf je uit de klauwen van dit gevaar? Blijf je ten eerste altijd bewust van je omgeving. Zorg ervoor dat je weet wat er om je heen gebeurt, en houd vooral bewegende machines in de gaten. Vertrouw ook op je instincten; als iets niet pluis lijkt, is er waarschijnlijk iets aan de hand.

Werken met gevaarlijke materialen

Werken met gevaarlijke materialen of stoffen klinkt als iets rechtstreeks uit een actiefilm, maar het is dagelijkse realiteit voor velen van ons. Weet precies met wat voor soort stoffen je werkt en wat de gevaren zijn. Zorg ook dat je altijd de juiste beschermingsmiddelen draagt. Verder zal goede ventilatie het verschil betekenen tussen fris en fruitig naar huis of met hoofdpijn de dag eindigen.

Instortingen

Je staat daar, doet je werk en poef, ineens stort de boel naar beneden. Blijf altijd alert op de staat van de bouwmaterialen en de structuur waar je aan werkt. Ziet iets er niet stabiel uit? Blijf er dan liever weg. Volg ook altijd de veiligheidsinstructies op de bouwplaats. Neem verder regelmatig deel aan veiligheidstrainingen. Zo is de kans gigantisch klein dat je iets overkomt.