Architectuur

Monier introduceert BIM texturen applicatie voor dakpannen

Ontwerpers kunnen voortaan sneller hellende daken in 3D modelleren met behulp van de nieuwe BIM texturen applicatie van Monier. De tool bevat de texturen van alle dakpanmodellen van Monier in alle beschikbare kleuren. De gebruiker krijgt hierdoor een goede indicatie hoe het toekomstige dak eruit gaat zien. Ook de basisgegevens voor ontwerp, werkvoorbereiding en calculatie zijn beschikbaar. Deze gratis tool van Monier is geschikt voor Revit en AutoCAD.

De nieuwe BIM texturen zijn sinds eind mei 2016 beschikbaar op de website van Monier. Aan ieder dakpanmodel is informatie gekoppeld over bijvoorbeeld werkende breedte van de dakpannen, latafstanden, gewicht, hoogte en er is een web-link naar de complete productinformatie. Architecten en ontwikkelende aannemers kunnen hiermee in een vroeg stadium hun ontwerp compleet maken. Als de gebruiker tevens een calculatieprogramma aan het 3D BIM model heeft gekoppeld, kan er ook sneller gecalculeerd worden. Kijk voor meer informatie op de productpagina.

De Monier Texturen & BIM Material Library kan toegepast worden in diverse modelleer applicaties. De informatie is beschikbaar in IFC en Revit en als los bestand per type dakpan. “Iedereen die thuis is in BIM kan er direct mee werken”, zegt Dakservice manager Jan van Leeuwen van Monier. “Mochten er vragen zijn van gebruikers, dan biedt onze technische afdeling Dakservice uiteraard de gewenste ondersteuning.”

Doorontwikkeling

“We hebben een half jaar intensief gewerkt aan de ontwikkeling van de applicatie”, vertelt Van Leeuwen. “Voor elke type dakpan maakten we een aparte opstelling voor de hoge resolutie foto’s. Deze foto’s hebben allemaal een groot formaat. Hierdoor is de beeldkwaliteit optimaal en worden storende repeterende patronen tot een minimum beperkt. De introductie van deze BIM texturen applicatie is overigens pas een eerste stap. We zijn nu al bezig met de doorontwikkeling van de volgende versie, waarbij op detailniveau is te modelleren en waarmee veel meer data gegenereerd kan worden. Denk bijvoorbeeld aan milieuprestaties en kostengegevens.”