Verbouwen

Monumentaal dak tramremise GVB Amsterdam wordt verduurzaamd

Monumentaal dak tramremise GVB Amsterdam wordt verduurzaamd
Het Amsterdamse openbaar vervoerbedrijf GVB heeft Schakel & Schrale ingeschakeld voor de renovatie van het dak van de tramremise aan de Lekstraat in Amsterdam. Een belangrijk aspect van deze renovatie is de verduurzaming van het rijksmonument. Het dak zal een lichtere constructie krijgen, onder andere door het gebruik van biobased materialen. Daarnaast worden er 1.400 zonnepanelen geïnstalleerd op het dak, waarbij de karakteristieke uitstraling behouden blijft. De werkzaamheden zullen ongeveer anderhalf jaar duren.

De tramremise in de Amsterdamse Rivierenbuurt is gebouwd in de periode 1927 -1929 en werd in 1930 in gebruik genomen door de Gemeentetram Amsterdam. Het gebouw bestaat uit een lichte geklinknagelde staalconstructie met een dak van lichtgewicht BIMS beton en lichtstraten. Omdat verduurzaming voor GVB en Schakel & Schrale een belangrijk aandachtspunt is in de renovatie, is gekozen voor een dakplaat van bio-composiet met een kern van hardschuim, die is geproduceerd van oude PET-flessen.

De lichtstraten op het dak worden voorzien van nieuwe polycarbonaat kanaalplaten en alumnium deklijsten met rubbers. Het dak krijgt met deze aanpassingen een aanmerkelijk hogere isolatiewaarde. Om het gebouw nog duurzamer te maken worden 1.400 zonnepanelen geplaatst, die jaarlijks circa 650 duizend kilowatt aan energie opwekken.

Tijdens de uitvoering blijft de tramremise in gebruik. Om hinder voor de omgeving tot een minimum te beperken, voert Schakel & Schrale de werkzaamheden overwegend vanuit de binnenzijde van het gebouw uit. Ook de opslag van bouwmaterialen wordt inpandig opgelost.