Verbouwen

Monumenten op de Bruul krijgen opwaardering

Eind verleden jaar raakte bekend dat de Bruul in een heel nieuw jasje wordt gestoken. Het stadsbestuur voorziet naast de opwaardering van het openbaar domein, ook in de opfrissing van enkele monumentale gebouwen.

Behalve de Bruul zelf mogen ook de voorgevel van het voormalig klooster Leliëndaal en de ingangspaviljoenen van de Kruidtuin zich dit jaar aan een opwaardering verwachten. “De heraanleg van de Bruul moet de omgeving een nieuwe dynamiek geven. We pakken niet alleen het wegdek aan; ook onze monumenten op de Bruul-as moeten weer als vanouds schitteren”, aldus schepen van Monumentenzorg Greet Geypen.

Leliëndaal

De stad Mechelen gaat de voorgevel van de voormalige norbertinessenpriorij O.-L.-Vrouw van Leliëndaal laten reinigen en heeft daarvoor 40 000 euro veil. De 17de-eeuwse gevel (1687) van de zogenaamde proostwoning van Leliëndaal is opgetrokken in barokstijl en bestaat voornamelijk uit witte natuursteen met elementen in blauwe hardsteen. “De geplande werken omvatten de algemene reiniging van de natuurstenen voorgevel, inclusief het reinigen, ontroesten en schilderen van smeedwerk”, zegt Greet Geypen die ook aangeeft dat er met infopanelen gewerkt zal worden, zodat buurtbewoners en geïnteresseerden, maximaal geïnformeerd worden.

Op haar vraag werd ook contact opgenomen met de Mechelse jezuïeten - al meer dan 100 jaar eigenaar van de aanpalende voormalige kloosterkerk - met de vraag om de gevels van beide panden als één geheel te laten reinigen.

Het voorstel viel niet in dovemansoren: de eigenaar reageerde enthousiast en heeft inmiddels al een onderhoudspremie aangevraagd en verkregen. “In samenspraak is overeengekomen dat onze dienst Monumentenzorg alle administratieve en technische begeleiding zal verzorgen”, legt de schepen de publieke-private samenwerking uit.

De gevelreinigingswerken worden uitgevoerd door Renotec en zullen ongeveer 2,5 maanden in beslag nemen. Volgende week zullen zullen voornamelijk administratief voorbereidende werken gebeuren. Op 17 maart start de aannemer met het plaatsen van de stellingen. Eind juli is het de beurt aan de aannemer van de Bruul.

Monumenten op de Bruul in Mechelen krijgen opwaardering

Ingangspaviljoenen

De aubetten of ingangspaviljoenen aan de Kruidtuin, naast de Fonteinbrug, zijn opgebouwd met fragmenten van het poortgebouw van de voormalige Commanderij van Pitzemburg, het huidige Koninklijk Atheneum. Toen het 17de-eeuwse poortgebouw (1664) in 1836 werd afgebroken, hergebruikte men een aantal stukken blauwe steen om hiermee de ingangspaviljoenen op te richten.

“De gebouwtjes hebben momenteel door schade aan de dakdichting en de regenwaterafvoer niet de uitstraling die ze verdienen. In 2014 zal de stad de lekken in het dak dichten en de schade aan het pleisterwerk in het interieur herstellen”, verklaart Greet Geypen. Deze werken worden geraamd op 42 000 euro. In de nabije toekomst zoekt de stad ook een gepaste invulling voor beide gebouwtjes.

Zowel het voormalige klooster van Leliëndaal als de voormalige Commanderij van Pitzemburg zijn beschermd bij Koninklijk Besluit van 25/03/1938. De voormalige kloosterkerk van Leliëndaal en het afgebroken poortgebouw van Pitzemburg werden beide in de 17de eeuw opgericht, naar een ontwerp van beeldhouwer-architect Lucas Faydherbe, Mechelse leerling van Rubens. De gevel van de proostenwoning van Leliëndaal naast de kerk is van de hand van één van diens zonen, Jan-Lucas Faydherbe.