Ze doen dat door zich vanaf de top voorzichtig een weg naar beneden te banen met behulp van de nodige klimhulpstukken. Het onderhoud ervan is dus geen job voor mensen met hoogtevrees.
De inspectie was voorzien voor april van dit jaar, maar werd op vraag van de stad enkele maanden uitgesteld om het broedproces van de slechtvalken op de toren niet te verstoren.
Voorkomen is beter dan genezen
Met de inspectie wil het team van Monumentenwacht mogelijke schade vroeg opsporen. “Regelmatige controle van de bewaringstoestand van het erfgoed en het stimuleren van tijdige ingrepen maken grote herstellingen overbodig. Voorkomen is beter dan genezen”, zegt schepen van Monumentenzorg Greet Geypen.De monumentenwachters maken na de inspectie een objectief rapport met vaststellingen van eventuele gebreken. Aan de hand daarvan, samen met hun eigen expertise, wordt door de stedelijke dienst Monumentenzorg bekeken welke werken op korte of lange termijn noodzakelijk zijn. Voor kleinere herstellingen of onderhoud maakt de dienst zelf restauratiedossiers op. Voor de grotere werken zijn de inspectieverslagen vaak een belangrijke hulp voor de aangestelde ontwerpers om de bewaringstoestand van de gebouwen goed te kunnen inschatten en de noodzakelijke werken te omschrijven.
De laatste grondige inspectie dateert van 2006. “Ondertussen werden er al regelmatig onderhoudswerken uitgevoerd. Zo werden er o.a in 2008 en 2009 werken aan de galmborden uitgevoerd en in 2011 en 2012 werden de windvaan en de dekstenen bovenaan de toren hersteld”, weet Greet Geypen.
“Het provinciebestuur is al gestart met de stapsgewijze restauratie van de Sint-Romboutskathedraal. Door een beroep te doen op de monumentenwachters van provincie Antwerpen geeft het stadsbestuur aan ook de toren van kortbij op te volgen. Op basis van het rapport van onze medewerkers kunnen we ervoor zorgen dat de Sint-Romboutskathedraal voorbereid wordt voor de komende 100 jaar als Mechelse trekpleister” aldus gedeputeerde Luk Lemmens.
De stad Mechelen is al bijna 20 jaar aangesloten bij Monumentenwacht voor periodieke inspecties van zijn beschermde monumenten. De eerste inspecties dateren al uit 1997. Momenteel zijn 44 stadseigendommen aangesloten bij Monumentenwacht provincie Antwerpen voor periodieke inspecties. Jaarlijks worden ongeveer 3 of 4 inspecties op vraag van de dienst Monumentenzorg uitgevoerd. Het gaat dan vaak, naast de algemene inspectie, om nazicht van moeilijk toegankelijke plaatsen in of aan het gebouw.
De provincie is mee verantwoordelijk voor het onderhoud van de Sint-Romboutskathedraal. De provinciale dienst Erfgoed, waaronder Monumentenwacht valt, volgen de bevindingen van de inspectie aan de Sint-Romboutskathedraal dan ook nauwgezet op.