Verlichting

Mooi licht is een zaak van goede planning

Mooi licht is een zaak van goede planning
De verlichting bepaalt of we ons comfortabel voelen in een kamer. Afhankelijk van contrast, lichtkleur of helderheid heeft het licht een totaal ander effect. Indirecte verlichting creëert bijvoorbeeld zacht licht, terwijl de werkplek een zeer helder, gefocust licht nodig heeft. Om het beste uit een kamer te halen, lees je even verder!

Achtergrondverlichting

Voor de verlichting van de hele kamer is het het beste om een plafondlamp, op de muur gemonteerde trimless spots of een staande lamp te kiezen. Deze lampen hebben meestal een dimmer, zodat je zelf kunt bepalen hoe fel ze schijnen. Indirecte verlichting geeft weinig contrast, is zacht en verblindt niet. Het licht verspreidt zich gelijkmatig door de kamer en geeft bijna geen schaduw. Dit is perfect voor plekken zoals de gang.

Accentverlichting

Een uitsluitend zacht verlichte kamer lijkt snel saai en eendimensionaal. Een punctueel licht zorgt echter voor variatie: het benadrukt bepaalde dingen die jij juist wilt zien. Gedoseerd gebruikte accentverlichting richt namelijk de blik op speciale details of verzamelstukken. Je kunt experimenteren met licht, schaduw en verschillende sterktes van verlichting. Vooral in de donkere maanden zorgen deze lichtaccenten voor gezelligheid en sfeer, wat heel belangrijk is in de woonkamer. Maar pas op: als je te felle accentverlichting gebruikt, kunnen andere delen van de kamer ineens minder opvallen.

Werkverlichting

Gerichte verlichting zorgt ervoor dat er licht is waar we het nodig hebben, zoals wanneer we een boek lezen op de bank of in de keuken aan het werk zijn. Staande lampen of spots zijn perfect om zo'n gericht en contrasterend licht te maken. Door deze verlichting kunnen we ons beter concentreren. Naast sfeerverlichting is het dus ook belangrijk om functioneel licht te hebben. Vooral een goede, heldere verlichting op je werkplek of in de keuken is essentieel.

Slimme lichtbediening

Het is niet meer nodig om 's avonds door je appartement te lopen om elke lamp aan te doen. Met een slim verlichtingssysteem kun je alle lampen samen of apart bedienen, gewoon met een druk op de knop. Zo werkt het: De meeste slimme verlichtingssystemen gebruiken Zigbee, een soort radioverbinding. Je hebt een 'brug' nodig om de LED-lampen te bedienen, die werkt als een slimme besturingscentrale. Deze heeft een bereik van ongeveer 80 meter. De lampen zijn makkelijk te installeren: je draait ze gewoon in je lamp en bedient ze met je telefoon. Zo krijg je makkelijk en snel het licht zoals jij dat wilt.